Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wegwijzer in Kollum

Overig

Eyso de Wendtstraat 36
9291ET Kollum (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Wegwijzer

Inleiding De WEGWIJZER staat in de berm van de weg die langs de Kollumer Trekvaart voert, zeer waarschijnlijk op zijn originele plaats. De noord-zuid lopende Kollumer Trekvaart is een zijtak van de Stroobosser Trekvaart (1651-1655) die van Stroobos naar Dokkum voert. Deze vaart en haar bruggen waren en zijn nog steeds in beheer bij het Rijk. De wegwijzer verwijst met een pijl in zuidelijke richting naar het "Rijkskanaal" en de "Rijksweg". Met deze laatste verwijzing wordt de oude weg van Groningen naar Leeuwarden bedoeld, waarvan het tracé deels langs de Stroobosser trekvaart, juist onderlangs Augsbuurt en Kollum, naar Buitenpost liep. In het kader van de opbouw van een nationaal wegennetwerk onder rijkstoezicht (onder Willem I en kort daarna) is deze verbinding in de eerste helft van de negentiende eeuw gecompleteerd, als Rijksweg bestempeld en rond 1840 bestraat. De wegwijzer zal dan ook dateren uit deze periode, rond 1850. Onduidelijk is door welke overheid de wegwijzer is geplaatst. Omschrijving De wegwijzer is van witgeschilderd natuursteen. De vorm is een voorloper van de 'paddestoel'; een zich iets verjongende lage pijler met daarop een kubus die aan de bovenkant met een bijna platte diamantkop is afgetopt. Het vlak van de kubus aan de straatzijde bevat de ingebeitelde tekst "RIJKSKANAAL", daaronder een pijl die in zuidelijke richting wijst en daaronder "RIJKSWEG". Waardering De wegwijzer te Kollum uit ongeveer 1850, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de historische functie, die verwijst naar de opbouw van de Nederlandse infrastructuur in de negentiende eeuw; - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van dergelijke wegwijzers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512872
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wegwijzer in Kollum

Gereformeerde kerk (Oosterkerk)

Oostenburgstraat 1
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Inleiding De GEREFORMEERDE KERK staat op een ruim rechthoekig terrein even ten zuiden van de Voorstraat, de oost-west hoofdas van het oude ..

Postkantoor Voorm. postkantoor. Oudheidkamer Mr. Andreae

Eyso de Wendtstraat 11
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Inleiding Het voormalig POSTKANTOOR met directeurswoning dateert van 1888. De gemeente Kollumerland besloot indertijd, na rijkstoestemming ..

Oostenburg

Oostenburgstraat 2
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Voormalig Werkhuis, thans gemeentelijke sociale werkvoorziening. Tien venstertraveeen lang onderkelderd pand onder schilddak met kleine hoek..

Woning onder schilddak met Vlaamse top

Eyso de Wendtstraat 6
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Woning onder schilddak met Vlaamse top. Vensters met roedenverdeling.

Kop-rompboerderij

Eyso de Wendtstraat 4
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Pand onder zadeldak tegen topgevel aan de straat. Top gesloten op twee kleine lichtopeningen na.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wegwijzer in Kollum

Foto's (1)