Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, hooischuur met stal in Wâlterswâld

Foarwei 55
9113PB Wâlterswâld (gemeente Dantumadiel)

Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, hooischuur met stal

Omschrijving De HOOISCHUUR met stal is in hout opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een zadelschilddak belegd met riet, met daarop rode gegolfde Friese pannen; uilebord en makelaar aan de achterzijde. Het stalgedeelte is in bruine bakstenen aangebouwd; doorgetrokken dakschild. In de houten zij- en achtergevel van de schuur zijn meerdere ruitvormige vensters in verschillend formaat; in de stalgevel ijzeren meerruits stalvensters. De kopse voorgevel heeft een staand beschot, hoge dubbele mendeuren en een enkele deur met boven- en zijlicht. Het INTERIEUR met gebinten, hoge open schuur en stallen is in oorspronkelijke staat. Waardering De hooischuur met stal uit de tweede helft van de 19de eeuw, bij de boerderij te Wouterswoude is van algemeen belang: - als essentieel onderdeel, zowel ruimtelijk als functioneel, van het visueel gave complex, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)