Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in bruine baksteen met gele gevelbanden in Wâlterswâld

Boerderij

Foarwei 55
9113PB Wâlterswâld (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in bruine baksteen met gele gevelbanden

Omschrijving BOERDERIJ in Ambachtelijk-traditionele trant, op rechthoekige plattegrond met krimpen, opgetrokken in één bouwlaag uit bruine bakstenen, met gele gevelbanden. Het woongedeelte staat onder een driezijdig schilddak met zwarte gegolfde Friese pannen, eenvoudige gootlijst en schoorsteen op de nokhoek; op het schuurgedeelte zet het dak zich voort, maar hier loopt het lager door en is het belegd met riet; uilebord en makelaar. Het VOORHUIS bevat in de voorgevel twee iets naar rechts geplaatste H-vensters en een keldervenster; twee H-vensters in de rechterzijgevel en net vóór de krimp de voordeur; deur en vensters onder segmentboog in gele steen. Een houten schutting met daarin een deur, en met gekartelde bovenrand verbindt de rechterzijgevel met het stookhok. In het SCHUURGEDEELTE meerdere stalraampjes; de gewijzigde achtergevel bevat centraal twee houten deuren met bovenlicht en links een dubbel venster met bovenlichten, alles onder rollaag; rechts een horizontaal zesruitvenster en een klein venster. De indeling van het INTERIEUR is, op een deel van de schuur na, oorspronkelijk met een voorkamer, kelder en karnkamer. Waardevolle INTERIEURONDERDELEN zijn onder andere: bedstedenwand en diggelkast in de voorkamer; ingebouwde toonbank in de hal naast de ingang. Waardering De boerderij uit circa 1890 te Wouterswoude is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als ruimtelijk en functioneel hoofdbestanddeel van het complex van boerderij, hooischuur, bijschuur en stookhok, - als karakteristiek voorbeeld van een keuterij, verbonden met het sociaal-economisch verleden van Wouterswoude, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het interieur en een aantal interieuronderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512857
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in bruine baksteen met gele gevelbanden in Wâlterswâld

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, hooischuur met stal

Foarwei 55
Wâlterswâld (Gemeente Dantumadiel)
Omschrijving De HOOISCHUUR met stal is in hout opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een zadelschilddak belegd met riet, met..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, bijschuur

Foarwei 55
Wâlterswâld (Gemeente Dantumadiel)
Omschrijving De BIJSCHUUR dateert van ongeveer 1890 en is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken uit gepotdekselde geteerde planken, o..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Foarwei 55
Wâlterswâld (Gemeente Dantumadiel)
Omschrijving STOOKHOK, opgetrokken in bruine bakstenen onder een zadeldak met rode gegolfde Friese pannen; schoorsteen op rechter nokhoek; ..

Dwarshuisboerderij met woonhuis met zesruitsvensters tussen topgevels onder zadeldak en schuur onder rieten dak

Foarwei 6
Driezum (Gemeente Dantumadiel)
Dwarshuis onder zadeldak tussen topgevels met daarachter een schuur. Woonhuis onder pannendak, schuur met riet gedekt. Topgevels met daarop ..

Woudhuisje onder rieten zadeldak tussen topgevels met schoorsteen op een daarvan

Achterwei 12
Wâlterswâld (Gemeente Dantumadiel)
Oud woudhuisje onder een van riet voorzien zadeldak tussen topgevels, op een hiervan een schoorsteen met bord. Voorgevel met vlechtingen in ..

Kaart & Routeplanner