Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok in Feanwâlden

Boerderij

Stinswei 4
9269TE Feanwâlden (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Inleiding Het STOOKHOK is in 1893 gebouwd, gelijktijdig met de boerderij waarmee het vroeger een functionele eenheid vormde. Omschrijving Het stookhok heeft een rechthoekige plattegrond; het is opgetrokken in bruine bakstenen in halfsteens verband, onder een zadeldak met gesmoorde gegolfde Friese pannen met op de nok een schoorsteen. Gootlijst en windveer zijn met zaagwerk eenvoudig versierd. In de beide lange gevels twee houten vierruits-vensters. In het INTERIEUR een vloer van rode estrikken en een schouw. Waardering Het stookhok uit 1893 bij de boerderij is van algemeen architectuurhistorisch belang: - als essentieel en destijds functioneel onderdeel van het totale complex, - vanwege de zeer hoge mate van oorspronkelijkheid van zowel exterieur als interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512851
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok in Feanwâlden

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Stinswei 4
Feanwâlden (Gemeente Dantumadiel)
Inleiding De BOERDERIJ is in 1893 gebouwd voor de familie Van der Veen, getuige het opschrift van de gedenksteen boven de deur, in Ambachte..

Schierstins

Haadstrjitte 1
Feanwâlden (Gemeente Dantumadiel)
Schierstins. In 1962 gerestaureerd middeleeuwse verdedigbare toren. Aangebouwd 18e eeuws toegangsgebouw onder zadeldak tussen halsgevels en ..

Johanneskerk

Haadstrjitte 6
Feanwâlden (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Eenvoudig kerkgebouw met ingebouwde toren alles uit 1648. Inwendig eenvoudige preekstoel en doopbekken, 17e eeuws, twee 18e eeuw..

Hervormde kerk

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving ZAALKERK (1850-1851) in Ambachtelijk-tradtionele bouwstijl, van vier traveeën op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in bru..

Hervormde kerk: catechisatielokaal

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving CATECHISATIELOKAAL uit 1895 in ambachtelijk-traditionele stijl, op rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen onder zadel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok in Feanwâlden