Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tjaardastate, duiventil annex kleinveehok in Rinsumageast

Gebouw

Van Aylvawei 32
9105KT Rinsumageast (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1800 1994 (rest.) 1800 ca. 1800 1994 (rest.)


Beschrijving van Tjaardastate, duiventil annex kleinveehok

Inleiding De DUIVENTIL achter de boerderij, genaamd Tjaardastate, is zeer waarschijnlijk een herinnering aan de bezittingen van de voormalige Tjaarda-state en is gebouwd achter een voormalige pachtboerderij van de state. De duiventil met kleinveehok is omstreeks 1820-1840 opgetrokken in een Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. De duiventil is in 1994 gerestaureerd. Omschrijving Het gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak, belegd met gesmoorde gegolfde Friese pannen op het westelijke dakschild en geglazuurde Hollandse pannen op het oostelijk dakschild. Het opgaand muurwerk bestaat uit bruine bakstenen met dagstreep. In de noordgevel een vertande inboeting met een ijzeren, halfrond stalraam onder een rollaag; in de geveltop een halfronde, gesloten onder- en bovendeur met in elk vier vliegopeningen. In de bakstenen geveltop aan elke zijde van het luik acht vliegopeningen: vijf onder en drie boven, elk met twee uitkragende kopse bakstenen onder de vliegopening. In de oostgevel twee ijzeren, halfronde stalramen onder een rollaag. In de zuidgevel een opening voor kleinvee, en in de topgevel twee registers van vliegopeningen: onder vijftien en boven vijftien. In de vliegopeningen is een uitgemetselde kopse baksteen. Het INTERIEUR van de duiventil bestaat uit een kleinveestal met een ongelede zolder met een sporenkap en hanebalken. Waardering De duiventil uit het tweede kwart van de 19de eeuw is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als herinnering aan de bezittingen van de historische state Tjaarda op het terrein van een voormalige pachtboerderij; - vanwege de cultuurhistorische betekenis voor de duivenhouderij; - als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de duiventil, gecombineerd met een kleinvee-stalling; - vanwege de bijzondere samenhang tussen interieur en exterieur; - vanwege de historische-ruimtelijke relatie met een boerderij; - vanwege de hoge mate van gaafheid; - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid op nationale schaal van historische duiventillen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512848
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tjaardastate, duiventil annex kleinveehok in Rinsumageast

Tjaardastate

Van Aylvawei 32
Rinsumageast (Gemeente Dantumadiel)
Inleiding De grote kop-hals-romp BOERDERIJ staat aan de rand van de dorpsbebouwing ten zuiden van het dorp. De boerderij is gebouwd omstree..

Rechthuis Voorm. rechthuis annex herberg

Rjochthússtrjitte 1
Rinsumageast (Gemeente Dantumadiel)
Vijf traveeën breed onderkelderd pand met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. In de vensterdammen pilasters. Op de verdieping ..

Woning onder twee schilddaken met hoekschoorstenen en dakkapel met fronton voor het voorste dak

Thomas Sjolles Siniawei 9
Rinsumageast (Gemeente Dantumadiel)
Woning onder twee schilddaken achter elkaar ieder met hoekschoorstenen. Voor het voorste dak een dakkapel met fronton. Vensters met zes ruit..

Woning met omlijste deurpartij en zesruitsvensters onder schilddak met Vlaamse dakkapel

Thomas Sjolles Siniawei 11
Rinsumageast (Gemeente Dantumadiel)
Woning onder schilddak met Vlaamse dakkapel. Omlijste deurpartij en zesruitsvensters.

Alexanderkerk. Hervormde kerk

Juckemawei 3
Rinsumageast (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Een der weinige meerbeukige kerkgebouwen van het platteland van Friesland, ontstaan door laatgotische uitbreiding van een 12e ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tjaardastate, duiventil annex kleinveehok in Rinsumageast