Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Opende

Woonhuis

Drachtsterweg 76
9865VJ Opende (gemeente Grootegast)
Groningen

Bouwjaar: 1936 1971 (berging)
Architect: J. van Kammen Kammen 1936 J. van Kammen

(1 recensie)

Beschrijving van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding ARBEIDERSWONING gebouwd in 1936 in opdracht van de heer J. Pool in het kader van de Landarbeiderswet. Ontwerp en uitvoering waren in handen van J. van Kammen uit Opende. Bij de woning, die is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, hoorde 27 are grond, later uitgebreid tot 55 are. In 1971 is aan de achterzijde van de woning een houten berging geplaatst, die buiten de bescherming valt. Het pand is gelegen aan de weg van Opende naar Drachten vlakbij een aantal soortgelijke woningen. Omschrijving ARBEIDERSWONING met aan beide zijden een krimp, opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het driezijdige schilddak, gedekt met een zwarte muldenpan, tegen een rechte voorgevel met strakke windveren, heeft deels een overstek en deels een goot op klossen. Op de nok van het dak een gemetselde schoorsteen. In de voorgevel (zuidoost) een driestrooksvenster en in de top een samengesteld venster met twee bovenlichten. In de zuidwestgevel een H-venster en in de krimp een hoekvenster met bovenlichten, een dubbel venster (oorspronkelijk een ijzeren schuurvenster) en een later dichtgemetseld keldervenster. In de noordoostgevel een H-venster; in de krimp aan de zuidoostzijde de hoofdentree, bestaande uit een houten deur met tweeruits deurlicht en een gemetselde stoep; aan de noordoostzijde een drieruits venster en dubbel H-venster en een schuurvenster (oorspronkelijk een opgeklampte deur). In de achtergevel (noordwest) een dubbel venster (oorspronkelijk een ijzeren zesruits) en een w.c. venster. In het midden van de gevel de buiten de bescherming vallende houten aanbouw uit 1971. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de deuren met houten architraven en het zachtboard plafond onder houten balken. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit 1936 - als voorbeeld van een woning met plaatsje gebouwd in het kader van de Landarbeiderswet - vanwege het voor die tijd typerende materiaalgebruik - vanwege de ligging aan de doorgaande weg van Opende naar Drachten in een buurt met meerdere arbeiderswoningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512845
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl
1
Recensie door: ()
De woning op deze foto is drachtsterweg 42... En dus niet het rijksmonument drachtsterweg nr 76. Mevr bayke de vries die deze foto veelvuldig verkeerd plaats op Diverse monumenten sites, zou u deze kunnen wijzigen. BVD.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Opende

Houten schaapskooi onder rieten dak

Provincialeweg 106
Opende (Gemeente Grootegast)
Houten schaapskooi met riet gedekt.

Sjallemaheerd

Provincialeweg 115
Opende (Gemeente Grootegast)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, een HOOFDSCHUUR en twee aangebouwde BIJSCHUREN. Het één verdieping hoge, dee..

Sjallemaheerd, stookhut

Provincialeweg 115
Opende (Gemeente Grootegast)
Omschrijving De STOOKHUT is opgetrokken in bruinrode baksteen op een deels donker geschilderd trasraam en wordt gedekt door een overkragend..

Hervormde kerk

Provincialeweg 156
Opende (Gemeente Grootegast)
Eenvoudig zaalkerkje uit 1748. In 1930 aan de oostzijde vergroot. In de kerk 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord; 18e eeuws k..

Woonhuis in Interbellumstijl

Groningerstraat 88
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS is onderdeel van een uit acht identieke woningen bestaande woningrij. Het complex is in 1935 in Interbellum-architec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Opende

Foto's (1)