Ophaalbrug over de Doezumertocht in Doezum

Peebos 59
9863TJ Doezum (gemeente Grootegast)

Bouwjaar: 1930 1973 (herst.)

Beschrijving van Ophaalbrug over de Doezumertocht

Inleiding OPHAALBRUG over de Doezumertocht, geconstrueerd in 1930. De brug werd in 1973 vernield door een aanrijding. Ze is toen in oorspronkelijke staat hersteld. De brug is markant gelegen in de Peebos ten westen van het dorp Doezum. Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG met een hameipoort van geklonken ijzer, bestaande uit twee hameistijlen (DIN-balken), gekoppeld door een geklonken dwarsbalk waarop het bouwjaar 1930; vakwerkbalanspriemen met ijzeren spanwerk en gewichtkoker, geklonken langsschoren steunend op gietstukken, dubbele trekstangen; aan de noordelijke hameistijl een ijzeren bedieningskast met heugelstang. Het houten brugdek met een ijzeren grendel op ijzeren INP-liggers, heeft ronde ijzeren leuningen (twee regels) verbonden door twee kettingen; op de leuningen een ijzeren driehoeksconstructie. De brug rust op betonnen landhoofden en heeft rond de noordelijke hameistijl een betonnen plateau met ijzeren hek van hoekprofielen. Op de overgang van brug- naar wegdek ijzeren leuningen met regels en stijlen van hoekprofiel. Waardering Ophaalbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een ophaalbrug van geklonken ijzer uit 1930 - vanwege de met veel zorg vormgegeven constructieve elementen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de markante ligging over de Doezumertocht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)