Sjallemaheerd, stookhut in Opende

Provincialeweg 115
9865AD Opende (gemeente Grootegast)

Beschrijving van Sjallemaheerd, stookhut

Omschrijving De STOOKHUT is opgetrokken in bruinrode baksteen op een deels donker geschilderd trasraam en wordt gedekt door een overkragend zadeldak waarop zwarte geglazuurde Friese golfpannen; gemetselde nokschoorsteen met kap; decoratieve houten windveren. In de topgevel aan de zuidzijde twee liggende getoogde tweeruits vensters met diefijzers onder strek. In de westgevel een opgeklampte houten deur met aan weerszijden een staand getoogd vierruits venster onder rollaag. In de topgevel aan de noordzijde een opgeklampte houten deur onder rollaag. In de oostgevel drie liggende getoogde tweeruits vensters onder strek deels met diefijzers. Waardering Stookhut van algemeen belang: - als voorbeeld van een stookhut uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)