Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij met in beide zijgevels twee krimpen in Grootegast

Boerderij

Hoofdstraat 13
9861AA Grootegast
Groningen

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Stolpboerderij met in beide zijgevels twee krimpen

Omschrijving STOLPBOERDERIJ met in beide zijgevels twee krimpen, opgetrokken in een rood gesinterde baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het schilddak is aan de woonzijde gedekt met een bruin geglazuurde Romaanse pan en voorzien van een gemetselde schoorsteen en rechthoekige goot. De schuurzijde is gedekt met riet (deels met golfplaat erover) en voorzien van een uilenbord. Het WOONGEDEELTE heeft een fries van verticaal gemetselde gele baksteen. In de voorgevel (noord) twee driezijdige erkers met aan elke zijde een raam met glas-in-lood bovenlicht, en een portiek met hoofdentree bestaande uit een paneeldeur met smal deurlicht tussen twee glas-in-lood zijlichten en een gemetselde stoep met twee betegelde (in rood en beige) treden. De portiek heeft aan weerszijden een in geel metselwerk opgetrokken ronde "pijler" op een ronde voet van gesinterde baksteen, en een natuurstenen gevelsteen: op de linker "anno 1934" en op de rechter "H.K. Luimstra, A. ter Veer". In het dakvlak een platte dakkapel met twee tweedelige ramen gescheiden door een beschot. In de oostgevel een venster met dubbel glas-in-lood bovenlicht; in de krimp een driedelig venster met glas-in-lood bovenlicht en een driedelig keldervenster met diefijzers onder een driesteens gesinterde rollaag. In de westgevel een venster met tweedelig glas-in-lood bovenlicht; in krimp een hoekraampartij (niet origineel), een venster met tweedelig glas-in-lood bovenlicht en een vernieuwde deur met glas-in-lood bovenlicht. Dwars op de westgevel een gemetselde muur met gesinterde rollaag en dekrand van gele baksteen en een houten deur. Het SCHUURGEDEELTE heeft aan de achterzijde (zuid) een opgeklampte deur met vierruits bovenlicht en drieruits zijlicht; drie ijzeren achtruits schuurvensters met rollaag en een (vernieuwde) hoge schuifdeur. De westgevel heeft een vernieuwde goot op gemetselde klossen en tien houten schuurvensters (niet origineel) met rollaag en gemetselde onderdorpel en een later vergroot venster. In de oostgevel dubbele schuurdeuren en acht houten schuurvensters met rollaag en gemetselde onderdorpel. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hal de tochtdeur met glas-in-lood deurlicht, tussen twee zijlichten met glas-in -lood; de houten wenteltrap met schotwerk van triplex platen gesierd met lijstwerk, en decoratieve trappaal. Waardering Stolpboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden - als voorbeeld van een moderne stolpboerderij uit 1934 - vanwege de opvallende detaillering - vanwege de functionele relatie met de stookhut - vanwege de opvallende ligging aan de Hoofdstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512838
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij met in beide zijgevels twee krimpen in Grootegast

Stolpboerderij, stookhut

Hoofdstraat 13
Grootegast
Omschrijving STOOKHUT uit 1934 opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen op een gesinterd trasraam. Het zadeldak, gedekt met een zw..

Eendracht De Eendracht

Provincialeweg 7
Sebaldeburen (Gemeente Grootegast)
Molen de Eendracht van de Sebaldebuurster Molenpolder. Achtkante bovenkruier in 1887 gebouwd.

Hervormde kerk

Rondweg 21
Grootegast
Herv. Kerk. Gepleisterd zaalkerkje, 1829; de muren geleed door pilasters, waartussen halfronde vensters. In de kerk een zerkfragment uit 161..

Hervormde kerk

Provincialeweg 44
Sebaldeburen (Gemeente Grootegast)
Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudig zaalkerkje uit 1807. Inventaris uit de bouwtijd te weten preekstoel met klankbord en twee banken. Op de pre..

Hervormde pastorie met aangebouwde bergplaats

Kerkweg 2
Sebaldeburen (Gemeente Grootegast)
Inleiding PASTORIE met aangebouwde BERGPLAATS bij de Nederlands-hervormde kerk uit 1807 (monumentnummer 18780). De pastorie is in 1934 gebo..

Kaart & Routeplanner