Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooitgedacht in Oldekerk

Boerderij

Zandumerweg 35
9821TE Oldekerk (gemeente Grootegast)
Groningen

Bouwjaar: 1926 1977 (verb.)


Beschrijving van Nooitgedacht

KOP-ROMPBOERDERIJ opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rode klinkers. Het VOORHUIS heeft een aangekapt zadeldak, gedekt met een rode muldenpan; een (vernieuwde) goot op houten klossen; op de nok een gemetselde schoorsteen met kap; strakke windveren met decoratieve houten makelaar waarop geschilderd staat: "Nooitgedacht". De gevels worden geleed door T-vensters met segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en boogtrommel, en geglazuurde bakstenen onderdorpels. In de zuidgevel twee T-vensters en in de top een drielichtvenster, waarvan het middelste venster met T-raam onder een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en boogtrommel; de beide zijlichten onder een rollaag. In de westgevel twee T-vensters en de hoofdentree, bestaande uit een paneeldeur met deurlichten met smeedwerk onder een bovenlicht met segmentboog en gepleisterde aanzetstenen en boogtrommel, en een gemetselde stoep (twee treden). Bij de entree een baksteen met ingekraste initialen en bouwjaar: "19 L.O.H. G.D. 26". In de oostgevel een ijzeren roosvenster. Het SCHUURGEDEELTE heeft een aangekapt schilddak met wolfeind, gedekt met een rode muldenpan, een (vernieuwde) goot op houten klossen, en in de twee nokeinden een uilenbord. In de westgevel van het schuurgedeelte twee krimpen en in de oostgevel één krimp. De eerste krimp van de westgevel heeft drie T-vensters met segmentboog en gepleisterde aanzetstenen en boogtrommel. In de tweede krimp een klein T-venster met rollaag (zuidzijde); een garagedeur (niet origineel), een getoogd ijzeren zesruits schuurvenster, een vernieuwde deur. In de achtergevel (noord) en de oostgevel nieuwe vensters en deuren (1977). In het INTERIEUR is alleen van belang de houten schouw met vlindermotief in de woonkamer. Waardering Kop-rompboerderij van algemeen belang vanwege architectuur-en cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een jonge versie van de traditionele kop-rompboerderij uit 1926 - vanwege de aardige detaillering en het materiaalgebruik - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de stookhut - vanwege de rustieke ligging op een door een sloot met boomwallen omzoomde kavel grond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512835
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nooitgedacht in Oldekerk

Nooitgedacht, stookhut

Zandumerweg 35
Oldekerk (Gemeente Grootegast)
Omschrijving STOOKHUT uit 1926 opgetrokken in een rode baksteen onder een zadeldak gedekt met rode muldenpan. De stookhut heeft aan de west..

Kerkhof met klokkenstoel

Kroonsfelderweg 4
Oldekerk (Gemeente Grootegast)
Kerkhof met klokkenstoel. Op een rond met bomen omzoomd kerkhof staat een houten klokkestoel met gezwenkte kap; daarin klok uit 1630.

Hervormde kerk en toren

Zandumerweg 1
Niekerk (Gemeente Grootegast)
HERV. KERK en TOREN op cirkelrond kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw, blijkens bij de restauratie ontdekte rondboogvensters in het tufstenen muur..

Huis Welgelegen (meesterswoning)

Bloemersmastraat 2
Niekerk (Gemeente Grootegast)
HUIS WELGELEGEN. In de onmiddellijke nabijheid ten oosten van de kerk gelegen midden 19e eeuws landelijk pand onder laag schilddak waarvoor ..

Hervormde kerk

Provincialeweg 44
Sebaldeburen (Gemeente Grootegast)
Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudig zaalkerkje uit 1807. Inventaris uit de bouwtijd te weten preekstoel met klankbord en twee banken. Op de pre..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)