Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Houten

Woonhuis

Herenweg 33
3991DR Houten
Utrecht

Bouwjaar: begin 20e eeuw


Beschrijving van Schuur

Omschrijving complexonderdeel 2 Een ten noordoosten van de villa gelegen éénlaags SCHUUR op rechthoekige plattegrond staat onder een met rode Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak, waarvan de nok in oost-west richting loopt. Op de nokuiteinden zijn zinken pirons gezet. Onder de dakrand en in de toppen van de korte gevelzijden is vakwerk aangebracht. De gevels zijn in grauwe baksteen opgetrokken en verrijkt met banden in gele verblendsteen. In de gevels bevinden zich getoogde stalen vensters gezet onder strekken in gele verblendsteen. De aanbouw tegen de achtergevel (noorden) is voor bescherming van ondergeschikt belang. De zuidgevel heeft een in het midden een dichtgemetselde entree. Rechts daarvan bevindt zich een nieuwe toegang. De westgevel heeft rechts een later toegevoegde dubbele garagedeur en links daarvan een gewijzigde venster. In de top bevindt zich een luik. De oostgevel heeft twee getoogde stalen vensters en een in de middenas is luik in de geveltop geplaatst. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur uit het begin van de 20ste eeuw, waarbij in invloed herkenbaar is van de chaletstijl (vakwerkconstructie) en de Jugendstil. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512833
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Houten

Bel Respiro

Herenweg 33
Houten
Omschrijving complexonderdeel 1 Een op enige afstand van de weg gelegen WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft het karakter va..

Pomphuisje

Herenweg 35
Houten
Omschrijving complexonderdeel 3 Ten westen van de schuur bevindt zich een klein bakstenen POMPHUISJE uit het begin van de 20ste eeuw op rec..

Laag huis met zadeldak

Burgemeester Wallerweg 5
Houten
Laag HUIS met zadeldak, XVIII, tussen topgevels. Vormt een geheel met het buurnummer 3-3 A.

Cafe-restaurant "De Engel", oude herberg, langgerekt laaggepleisterd huis met zadeldak

Burgemeester Wallerweg 2
Houten
Cafe-restaurant "De Engel", oude herberg, langgerekt laaggepleisterd huis met zadeldak XVII/XVIII.

Lang huis met zadeldak

Burgemeester Wallerweg 3
Houten
Lang huis met zadeldak, XVIII, tussen topgevels. Als aanzetstuk van de topgevel een wapensteen. Vormt een geheel met het buurnummer 5.

Kaart & Routeplanner