Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reddingsboothuis in Vlieland

Gebouw

Duinkersoord 33
8899BW Vlieland
Friesland

Bouwjaar: 1894
Architect: A. Kooreman Kooreman 1894 A. Kooreman


Beschrijving van Reddingsboothuis

Inleiding Het REDDINGSBOOTHUIS te Vlieland staat vlak voor de laatste duinenrij aan de oostzijde van de Badweg die vanaf het dorp Oost-Vlieland in noordelijke richting loopt. Het reddingsboothuis staat enigszins schuin georiƫnteerd op de Badweg. Het gebouw staat op een hoekkavel van de Badweg met een particuliere west-oost lopende weg. Het dateert -blijkens een gevelsteen- uit 1894 en is in Ambachtelijk-traditionele stijl ontworpen door A. Kooreman; aannemer was M. Daalder. Het is het enig bekende gave stenen reddingsboothuis langs de Friese kust. Een bord of beschildering met de naam van het huis of van de KNZRM is verdwenen, evenals de houten gootklampen en een vlaggestok. Het is niet waarschijnlijk dat de getande vorm van de (vernieuwde/herstelde) windveren en de gootlijst oorspronkelijk is. Inpandig zijn geen originele onderdelen als glijbanen e.d. meer aanwezig. Een elektriciteitshuisje en een elektriciteitskast, die aan weerszijden van het reddingsboothuis staan, hebben geen relatie daarmee en vallen buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving Het reddingsboothuis is uit bruine bakstenen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak gedekt met gesmoorde gegolfde Friese pannen, (vernieuwde) getande windveren en dito gootlijst. In de gevels zijn meerdere spaarvelden, met aan de bovenzijde getrapt afgeronde hoeken en met een afgeschuinde onderrand: in de kopgevels aan elke zijde van de ingang een smal spaarveld, als een blinde nis; in elke zijgevel twee spaarvelden, die zo breed zijn dat er tussen lisenen zijn gevormd. De strekken boven de tweeruitsvensters en de ontlastingsbogen boven de hoge dubbele deuren in de kopgevels zijn verlevendigd met gele bakstenen. In beide kopgevels is in de top een houten achtkantig roosvenster, met ook hier gele bakstenen in de omlijsting. De kopgevel aan de Badweg bevat boven de ingang een uitsparing waarin een kunststenen strip, voorheen bedekt met een naambord of beschilderd. In deze gevel in het rechter spaarveld een natuurstenen plaquette ter herinnering aan de eerste-steenlegging in 1894 door de voorzitter van de plaatselijke Reddingscommissie, K. Reedeker, tevens burgemeester van Vlieland. In de rechterzijgevel bevindt zich een derde, enkele deur met tweeruits bovenlicht. Het INTERIEUR is een open ruimte, met gedeeltelijk een open zolder. Hier zijn geen waardevolle onderdelen aanwezig. Waardering Het reddingsboothuis uit 1894 te Vlieland is van algemeen cultuurhistorisch en typologisch belang: - als bijzondere uitdrukking van de geschiedenis van de KNRM, - als typologisch voorbeeld van reddingsboothuizen rond de eeuwwisseling, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van dergelijke stenen reddingsboothuizen in Friesland en op nationaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reddingsboothuis in Vlieland

Sperwer

Duinkersoord 90
Vlieland
Inleiding De RECREATIEWONING "Sperwer" te Vlieland staat in de voorste, meest zuidelijke rij huizen in het 'Duinkersoord', een duingebied d..

Vuurduin

t.o. Vuurboetsduin 3 Vuurboetsduin 3 t.o. Vuurboetsduin 3
Oost Vlieland (Gemeente Vlieland)
Ronde, conische, gietijzeren VUURTOREN naar ontwerp van Q. Harder en uitgevoerd door gieterij D.A. Schretlen & Co (1878), welke aanvankelijk..

Voormalig diaconiehuis

Kerkplein 6
Vlieland
Armhuis. Lang gerekt gebouw onder zadeldak, onderbroken door topgevel in het midden.

Pandje onder zadeldak tegen puntgevel met houten voorschot en achterbouw tegen puntgevel

Dorpsstraat 188
Vlieland
Pandje onder zadeldak tegen puntgevel met houten voorschot, achterbouw tegen puntgevel.

Nicolaaskerk

Kerkplein 7
Vlieland
HERVORMDE KERK. Op kruisvormig grondplan gebouwde kerk in 1647 gesticht als zaalgebouw, later met dwarspanden uitgebreid. Houten overkapping..

Kaart & Routeplanner

Route naar Reddingsboothuis in Vlieland

Foto's (2)