Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julianapark, Eisma-bank in Bolsward

Tuin Park Landgoed

Snekerstraat 56
8701XE Bolsward (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1936
Architect: J.P. Postma Postma 1936 J.P. Postma


Beschrijving van Julianapark, Eisma-bank

Inleiding De EISMA-BANK is in 1936 tot stand gekomen naar een zeer sober ontwerp van de gemeente architect J. Postma ter ere van de familie Eisma. De Eisma's hebben een belangrijke rol gespeeld in het politieke, economische en sociale leven van Bolsward. Uit dank is de 'Stichting Eisma Bank' in het leven geroepen die de bank op 2 juli 1936 officieel aan de gemeente schonk. Het Julianapark, waarin de bank gelegen is, is mede tot stand gekomen door de inspanningen van de familie Eisma. Omschrijving De bank is opgetrokken in donkerrode baksteen met een betonnen plaat als zitting en twee betonnen afdekstenen op de kop van de armleuning. Het metselwerk is anderhalfsteens uitgevoerd. De rugleuning loopt vanuit de armleuningen trapsgewijs twee koppenlagen op. De leuningen worden begrensd door een halfsteens rollaag; centraal in de rugleuning is een steen met de inscriptie 'eisma bank'. Onder de betonnen zitting is een muurdam aangebracht die terug ligt ten opzichte van de armleuningen en die eveneens begrensd wordt door een rollaag. Waardering De Eisma Bank is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als onderdeel van een groter geheel dat vanuit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig oogpunt van algemeen belang is voor Bolsward; - als bijzondere uitdrukking van het sociaal-economisch leven in Bolsward; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het object. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512829
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Julianapark, Eisma-bank in Bolsward

Julianapark

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brands..

Julianapark, toegangspartij

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Toegangspartij tot het Julianapark te Bolsward, gerealiseerd tegelijk met de aanleg in 1913 van het park dat een ontwerp is van..

Julianapark, tuinmanswoning

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De TUINMANSWONING, met invloeden van Chaletstijl en Vernieuwingsstijl, is gelegen aan de noordoostzijde van het Julianapark te Bo..

Julianapark, muziektent

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De MUZIEKTENT gelegen in het Julianapark is gebouwd in 1922 naar een ontwerp van de toenmalige gemeente-architect J.P. Postma en ..

Broerekerk

Broereplein 10
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
BROEREKERK. Kerk van het 1580 verwoeste Franciscanenklooster, 1903-07 gerestaureerd. In hout gewelfde pseudobasiliek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Julianapark, Eisma-bank in Bolsward

Foto's (1)