Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julianapark, muziektent in Bolsward

Gebouw

Snekerstraat 56
8701XE Bolsward (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1922
Architect: J.P. Postma Postma 1922 J.P. Postma


Beschrijving van Julianapark, muziektent

Inleiding De MUZIEKTENT gelegen in het Julianapark is gebouwd in 1922 naar een ontwerp van de toenmalige gemeente-architect J.P. Postma en ligt op een verhoogd terras centraal in het park. De tent die in de as van de hoofdingang ligt, grenst aan de noordelijke vijver en staat op een knooppunt van paden. Er is een rond 'plein' gecreëerd, omgeven door Italiaanse populieren en begrensd door een witte balustrade aan de vijverzijde. Via een houten brug die aan het 'plein' grenst wordt een verbinding gevormd met de Prof. dr. T. Brandsmalaan. De muziektent is tegenwoordig in gebruik als volière en daartoe aangepast. Omschrijving De muziektent heeft een octagonale plattegrond en is gebouwd op een bakstenen basement met een rollaag. Een bakstenen trap van drie treden verschaft toegang tot het plateau. De trap wordt geflankeerd door twee concave muurdammen. Deze werden voorheen bekroond door betonnen bollen. Op het basement staat de houten skeletconstructie; het geknikte achthoekige dak is gedekt met terracotta leien. De hoekkepers zijn met zink afgewerkt en het dak wordt bekroond door een pijnappel. De koepel is aan de binnenzijde met planken afgetimmerd. De balustrade is verwijderd. De oorspronkelijke vormgeving verwijst naar de Chaletstijl. Waardering De muziektent in het Julianapark te Bolsward uit 1922 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - wegens de oorspronkelijke functie; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat vanuit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig oogpunt van algemeen belang is voor Bolsward. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512824
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Julianapark, muziektent in Bolsward

Julianapark

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brands..

Julianapark, toegangspartij

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Toegangspartij tot het Julianapark te Bolsward, gerealiseerd tegelijk met de aanleg in 1913 van het park dat een ontwerp is van..

Julianapark, tuinmanswoning

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De TUINMANSWONING, met invloeden van Chaletstijl en Vernieuwingsstijl, is gelegen aan de noordoostzijde van het Julianapark te Bo..

Julianapark, Eisma-bank

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De EISMA-BANK is in 1936 tot stand gekomen naar een zeer sober ontwerp van de gemeente architect J. Postma ter ere van de familie..

Broerekerk

Broereplein 10
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
BROEREKERK. Kerk van het 1580 verwoeste Franciscanenklooster, 1903-07 gerestaureerd. In hout gewelfde pseudobasiliek.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)