Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julianapark, tuinmanswoning in Bolsward

Kasteel Buitenplaats

Snekerstraat 56
8701XE Bolsward (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1914
Architect: onbekend


Beschrijving van Julianapark, tuinmanswoning

Inleiding De TUINMANSWONING, met invloeden van Chaletstijl en Vernieuwingsstijl, is gelegen aan de noordoostzijde van het Julianapark te Bolsward, dat in 1913 werd gerealiseerd naar ontwerp van de firma Wybren Krijns & Co uit Joure. De woning moet eveneens omstreeks 1913 zijn gebouwd (ontwerper onbekend) en maakt daarvan, door haar iets verhoogde ligging aan de rand van het park, stedenbouwkundig en functioneel deel uit. De voorgevel is op het park georinteerd. De lage aanbouw aan de achterzijde is van recente datum en valt derhalve buiten de bescherming. Omschrijving De woning is opgetrokken in donkerrode baksteen en wordt gedekt door een geknikt samengesteld dak onder een rode ongeglazuurde Hollandse pan. De forse windveer is onder de nok dichtgezet. Op het achterdakvlak staan twee gemetselde schoorstenen. De plattegrond van het huis is globaal L-vormig met aan de parkzijde rondom gemetselde bloembakken. Voor de voordeur ligt een twee treden tellende bordestrap. De voorgevel (aan de zuidzijde) bestaat uit een rechter deel met ingangspartij en een terugspringend linker gedeelte. Het rechter deel wordt ingedeeld door een voordeur met raam met dubbele lijst en een bovenlicht met aan weerszijden een raam met bovenlicht. In het terugspringend gedeelte zit één venster met bovenlicht en in het dakvlak erboven een dakkapel. Op de verdieping bevindt zich een fors houten balkon op sleutelstukken voorzien van een spijlenbalustrade. Een dubbele deur met daarboven een eenruit-venster verschaft toegang tot het balkon. De oostgevel heeft één dubbel raam met bovenlichten; in het dakvlak zit een dakkapel. Aan deze gevel grenst een bakstenen erfscheiding met geblokte lisenen, een rollaag als afdekking en een houten poort met een segmentboog. De westgevel heeft een dubbel venster met bovenlichten en een houten openslaande deur op de verdieping onder de nok. De noordgevel wordt op de begane grond voor een groot deel door de aanbouw aan het zicht onttrokken. In de top, met houten, strakke windveer, zitten drie T-vensters met drieruits-bovenlichten. Alle lateien van de deuren en vensters zijn van beton en hebben een versiering in Vernieuwingsstijl. Waardering De tuinmanswoning in het Julianapark te Bolsward is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de specifieke en nauw met het park verbonden functie; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat vanuit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig oogpunt van algemeen belang is voor Bolsward; - vanwege de toepassing van elementen uit de Chaletstijl en de Vernieuwingsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512823
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Julianapark, tuinmanswoning in Bolsward

Julianapark

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brands..

Julianapark, toegangspartij

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Toegangspartij tot het Julianapark te Bolsward, gerealiseerd tegelijk met de aanleg in 1913 van het park dat een ontwerp is van..

Julianapark, muziektent

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De MUZIEKTENT gelegen in het Julianapark is gebouwd in 1922 naar een ontwerp van de toenmalige gemeente-architect J.P. Postma en ..

Julianapark, Eisma-bank

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De EISMA-BANK is in 1936 tot stand gekomen naar een zeer sober ontwerp van de gemeente architect J. Postma ter ere van de familie..

Broerekerk

Broereplein 10
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
BROEREKERK. Kerk van het 1580 verwoeste Franciscanenklooster, 1903-07 gerestaureerd. In hout gewelfde pseudobasiliek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Julianapark, tuinmanswoning in Bolsward

Foto's (1)