Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julianapark, toegangspartij in Bolsward

Overig

Snekerstraat 56
8701XE Bolsward (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Julianapark, toegangspartij

Inleiding Toegangspartij tot het Julianapark te Bolsward, gerealiseerd tegelijk met de aanleg in 1913 van het park dat een ontwerp is van de firma Wybren Krijns & Co. Het geheel werd, als blijk van instemming met de stichting van het Julianapark, door het Algemeen Stads Armenhuis aan de gemeente geschonken. Omschrijving Uit bruinrode steen opgetrokken toegangspartij, bestaande uit twee maal drie bakstenen zuilen met siermetselwerk, die elk een hoek van 90 graden vormen. De ruimten tussen de zuilen zijn gevuld met siersmeedwerk en een hardstenen plaat met Jugendstil-motief. Het opschrift links herinnert aan de schenking van het park aan de gemeente Bolsward door het Sint Anthony Gasthuis en het Weeshuis; het opschrift rechts meldt dat het 'toegangshek' werd geschonken door het Algemeen Stads Armenhuis te Bolsward. Het geheel is afsluitbaar door twee vleugels met siersmeedwerk. Waardering Toegangspartij van het Julianapark te Bolsward uit 1913, van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de betekenis voor het sociale en culturele leven van Bolsward; - als markeringspunt van de toegang tot het Julianapark - vanwege de betekenis voor de directe omgeving; - vanwege de betekenis voor het aanzien van Bolsward; - vanwege de grote gaafheid en oorspronkelijkheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512822
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Julianapark, toegangspartij in Bolsward

Julianapark

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het JulianaPARK ligt aan de Snekerstraat te Bolsward en wordt ingesloten door de Secretaris Haitsmalaan, de Prof. dr Titus Brands..

Julianapark, tuinmanswoning

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De TUINMANSWONING, met invloeden van Chaletstijl en Vernieuwingsstijl, is gelegen aan de noordoostzijde van het Julianapark te Bo..

Julianapark, muziektent

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De MUZIEKTENT gelegen in het Julianapark is gebouwd in 1922 naar een ontwerp van de toenmalige gemeente-architect J.P. Postma en ..

Julianapark, Eisma-bank

Snekerstraat 56
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De EISMA-BANK is in 1936 tot stand gekomen naar een zeer sober ontwerp van de gemeente architect J. Postma ter ere van de familie..

Broerekerk

Broereplein 10
Bolsward (Gemeente Súdwest Fryslân)
BROEREKERK. Kerk van het 1580 verwoeste Franciscanenklooster, 1903-07 gerestaureerd. In hout gewelfde pseudobasiliek.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)