Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis en watertoren behorend bij boerderij imstenrade in Heerlen

Woonhuis

Imstenrade 4
6419PL Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Woonhuis en watertoren behorend bij boerderij imstenrade

Inleiding WOONHUIS en WATERTOREN behorend bij Boerderij Imstenrade. Woonhuis en watertoren werden omstreeks 1910 gebouwd. De bouwstijl is traditionalistisch met elementen Chaletstijl. Woonhuis en watertoren (beide huisnummer 4) werden gebouwd in opdracht van dhr. F. Schepens, de scheepsreder die tevens opdracht gaf voor de bouw van de Villa Imstenrade. Omschrijving Woonhuis en watertoren (beide huisnummer 4) op een rechthoekige plattegrond. Gecementeerde plint. Optrek in baksteen. Speklagen in hardsteen. Metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten vensters en deuren. Het WOONHUIS telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met Tuiles du Nord. Breed dakoverstek op houten consoles. Twee dakkapellen met schilddakjes. In de frontgevel twee segmentboogvormige houten poorten en een rechthoekige houten deur. Drie vensters waarvan een met roedeverdeling. Frontgevel uitlopend in topgevel met hierin twee vensters. In de topgevel een houten raamwerk. In de linkerzijgevel een topgevelachtige dakkapel met hierin twee vensters en eveneens een houten raamwerk. De WATERTOREN telt vijf bouwlagen en wordt afgedekt met een tentdak met betonpannen. Op het dak een lantaarn. In de eerste bouwlaag twee rechthoekige vensters met houten luiken. In de tweede bouwlaag een groot rechthoekig venster met hardstenen dorpelsteen en latei. In de derde bouwlaag twee rechthoekige vensters. In de vierde bouwlaag twee kleine vensters. De vijfde bouwlaag wordt gevormd door het waterreservoir en dit bevindt zich in een uitgebouwd torengedeelte. Aan de straatzijde een smeedijzeren hekwerk tussen twee bakstenen kolommen met ezelsrug afdekking. De structuur van het INTERIEUR van zowel woonhuis als watertoren is beperkt in tact. Waardering Woonhuis en watertoren bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarde ontlenen de objecten aan het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en wegens de bijzondere ornamentiek. De watertoren geldt als een belangwekkend element en representant van historische utiliteitsbouw en bezit tevens belevings- herkennings- en silhouetwaarden. De objecten bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter complex dat cultuurhistorisch van bijzonder belang is. De objecten zijn tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512815
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis en watertoren behorend bij boerderij imstenrade in Heerlen

Woonhuis behorend bij boerderij imstenrade

Imstenrade 2
Heerlen
Inleiding WOONHUIS behorend bij Boerderij Imstenrade. Het woonhuis werd omstreeks 1910 gebouwd. De bouwstijl is traditionalistisch met ele..

Twee stallen behorend bij boerderij imstenrade

Imstenrade 2
Heerlen
Inleiding Twee STALLEN behorend bij Boerderij Imstenrade. De stallen werden omstreeks 1910 gebouwd. De bouwstijl is traditionalistisch. De..

Villa Imstenrade

Imstenrade 5
Heerlen
Inleiding Vrijstaande VILLA, fraai gesitueerd in een parkachtige tuin. De villa werd omstreeks 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect..

Tuin

Imstenrade 5
Heerlen
Inleiding Parkachtige TUIN omstreeks 1928 aangelegd. Het ontwerp wordt toegeschreven aan tuinarchitect J.B. Teuwen te Meerssen. Omschrijv..

Hoeve Keverberg

Wijnstraat 21
Simpelveld
Inleiding BOERDERIJ genaamd Hoeve Keverberg. De boerderij wordt voor het eerst rond 1380 genoemd. In de 19de eeuw werd de Keverberg door br..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis en watertoren behorend bij boerderij imstenrade in Heerlen

Foto's (4)