Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herdenkingsmon.Belg.geïnterneerden in Heerlen

Graf Begraafplaats

Akerstraat 50
6411HB Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Herdenkingsmon.Belg.geïnterneerden

Inleiding Vrijstaand GRAFMONUMENT centraal gesitueerd op de Algemene Begraafplaats. Het grafmonument werd opgericht in 1918 ter herinnering aan 15 overleden Belgische geïnterneerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit een gedenkplaat opgebouwd uit blokken hardsteen met hierin de namen gegraveerd van de overleden belgische geïnterneerden. Deze kolom wordt bekroond door een klein hardstenen kruis. Aan de voorzijde van deze gedenkplaat een hoge vergulde grafurn op een klein basement en een breder hardstenen basement. Aan weerszijden een bloemenperk met rechthoekige hardstenen omlijsting. Aan de voorzijde van het grafmonument een dubbel luik naar een grafkelder. Het geheel wordt aan de voorzijde omsloten door elf kleine natuurstenen kegels met hiertussen een smeedijzeren ketting. Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de eerste wereldoorlog. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering centraal op de Algemene Begraafplaats van Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512807
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herdenkingsmon.Belg.geïnterneerden in Heerlen

Grafkapel De Loë; Neoclassicistische kerkhofkapel

Akerstraat 39
Heerlen
Neoclassicistische kerkhofkapel, 1848.

Vrijstaande stadsvilla

Akerstraat 90
Heerlen
Inleiding Vrijstaande STADSVILLA. Het pand werd gebouwd in 1904. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Eclecticisme...

Openbare bibliotheek

Tempsplein 10
Heerlen
Inleiding Openbare BIBLIOTHEEK gebouwd in 1917 naar een ontwerp van de architecten J. Pauw en J.M. Hardeveld. De toegepaste bouwstijl is Am..

Nederlands Hervormde Kerk met kosterswoning

Tempsplein 14
Heerlen
Inleiding NEDERLANDS HERVORMDE KERK met KOSTERSWONING is gebouwd in 1931-1932 in de stijl van het Traditionalisme met elementen van Zakelij..

Warenhuis is het voormalige winkelhuis kneepkens

Dr. Poelsstraat 23
Heerlen
Inleiding Het WARENHUIS is het voormalige winkelhuis Kneepkens en is gelegen in de bocht van de Dr. Poelsstraat. Het pand is echter ontworp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)