Herdenkingsmon.Belg.geïnterneerden in Heerlen

Graf Begraafplaats

Akerstraat 50
6411HB Heerlen

Beschrijving van Herdenkingsmon.Belg.geïnterneerden

Inleiding Vrijstaand GRAFMONUMENT centraal gesitueerd op de Algemene Begraafplaats. Het grafmonument werd opgericht in 1918 ter herinnering aan 15 overleden Belgische geïnterneerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omschrijving GRAFMONUMENT bestaande uit een gedenkplaat opgebouwd uit blokken hardsteen met hierin de namen gegraveerd van de overleden belgische geïnterneerden. Deze kolom wordt bekroond door een klein hardstenen kruis. Aan de voorzijde van deze gedenkplaat een hoge vergulde grafurn op een klein basement en een breder hardstenen basement. Aan weerszijden een bloemenperk met rechthoekige hardstenen omlijsting. Aan de voorzijde van het grafmonument een dubbel luik naar een grafkelder. Het geheel wordt aan de voorzijde omsloten door elf kleine natuurstenen kegels met hiertussen een smeedijzeren ketting. Waardering Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de eerste wereldoorlog. Het grafmonument bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering centraal op de Algemene Begraafplaats van Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)