Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis vrijstaand gesitueerd aan de molenberglaan in Heerlen

Woonhuis

Molenberglaan 73
6416EL Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Dubbel woonhuis vrijstaand gesitueerd aan de molenberglaan

Inleiding Dubbel WOONHUIS vrijstaand gesitueerd aan de Molenberglaan. De toegepaste bouwstijl is Traditionalisme. Het pand werd in 1918 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Stuyt in opdracht van de Vereniging Woningbouw Heerlen. De erkers in de frontgevel dateren uit 1937. Het pand is gelegen binnen het potentiƫle stadsgezicht Molenberg en omgeving. De aangebouwde carport aan de linkerzijgevel van pand met huisnummer 73 is uitgesloten van bescherming. Omschrijving Vrijstaand dubbel woonhuis op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met Hollandse pannen. Dakoverstek. Twee dakkapellen met zadeldakjes en kleine frontons. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, in de tweede bouwlaag voorzien van een witte pleisterlaag. Rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten. Bakstenen dorpelstenen. Vensters tweede bouwlaag met kleine roedeverdeling. Symmetrische indeling FRONTGEVEL. In de frontgevel twee portieken met rondboogvormige toegang met decoratief metselwerk en met steunbeerachtige zijgeveldelen. In het middendeel van de frontgevel in de eerste bouwlaag twee erkers met plat dak. Erkers met bakstenen basement en houten opbouw. Bovenlichten erkervensters met glas-in-lood. Linkerdeel LINKERZIJGEVEL en rechterdeel RECHTERZIJGEVEL iets vooruitspringend en met doorlopend geknikt dakgedeelte. In de zijgevels rechthoekige houten vensters met roedeverdeling. In het middendeel van de ACHTERGEVEL in de eerste bouwlaag twee erkers met plat dak met hierop een balkon met houten balustrade. In linker- en rechterdeel van de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met plat dak en met een rechthoekige houten deur. Beide panden aan de achtergevel gescheiden door een bakstenen muur in hoogte aflopend van bijna twee bouwlagen naar een bouwlaag. In het achterdakvlak twee dakkapellen van omstreeks 1990 met plat dak. Structuur van het INTERIEUR vrijwel in tact. Waardering Het dubbel woonhuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het dubbel woonhuis bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de in het gebouw verwerkte invloeden van de Engelse landhuisbouw en de ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en de bovenregionale architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512806
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis vrijstaand gesitueerd aan de molenberglaan in Heerlen

Hoeve Molenberg

Justus van Maurikstraat 37
Heerlen
Hoeve Molenberg, opgetrokken van baksteen met mergelbanden, om een gesloten binnenplaats, XVII-XVIII. Ankers 1776.

Dubbel woonhuis, vrijstaand gesitueerd in een bocht van de oplopende molenberglaan

Molenberglaan 112
Heerlen
Inleiding Dubbel WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in een bocht van de oplopende Molenberglaan. Het pand werd omstreeks 1918 gebouwd naar ee..

Landhuis: traditionalistisch met invloed van diverse stijlelemente

Caumerbeeklaan 80
Heerlen
Inleiding In 1919 naar een ontwerp van architect F. Peutz te Heerlen gebouwd LANDHUIS. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met i..

Blok van vijf woonhuizen markant gesitueerd in een bocht van de oplopende molenberglaan

Molenberglaan 116
Heerlen
Inleiding Blok van vijf WOONHUIZEN markant gesitueerd in een bocht van de oplopende Molenberglaan. Het woningblok werd in 1918 gebouwd naar..

Monseigneur Laurentius Schrijnenhuis, voormalige Univers.voor Theologie en Pastoraat

Oliemolenstraat 60
Heerlen
Inleiding Voormalig RETRAITEHUIS in 1932 gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz. De toegepaste bouwstijl is Nieuwe Bouwen. He..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)