Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis in Heerlen

Woonhuis

Geleenstraat 7
6411HP Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Winkelwoonhuis

Inleiding WINKELWOONHUIS, gelegen op de hoek van de Dr. Poelstraat en de Geleenstraat in het centrum van Heerlen, was oorspronkelijk in gebruik door wijnhandel Tissen. Het pand is gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect F.P.J. Peutz en het ontwerp bevat elementen van de Nieuwe Zakelijkheid. De eerste bouwlaag, waar het winkelgedeelte zich bevindt, is wit geschilderd, wat niet oorspronkelijk is en afbreuk doet aan het gebouw en dus is UITGESLOTEN VAN BESCHERMING. Omschrijving Het WINKELWOONHUIS heeft een rechthoekige plattegrond, vier bouwlagen onder een plat dak en is geheel onderkelderd. De vierde laag lijkt minder hoog dan de andere lagen, maar heeft terugliggende verhoging in het plafond. Dit is het terugliggend geveldeel boven de vierde laag. De twee gevels, beide gelegen aan de straatzijde, zijn bekleed met de natuursteen Brouvilliers, een beplating in diverse formaten. In de gevels zijn rechthoekige en vierkante stalen kozijnen met roedeverdeling geplaatst en rechthoekige houten deuren. In het geheel van de gevels zijn in de tweede en derde laag grote vierkante vensters geplaatst, die worden omringd door kleinere of smallere vensters. Daar waar de twee gevels samenkomen is de winkelentree geplaatst. De entree met enkele deur is gelegen onder een naar buiten toe schuin oplopende latei. Deze afschuining wordt over de volle hoogte van de gevel voortgezet. In de RECHTERZIJGEVEL zijn in de eerste laag twee grote en een klein etalagevenster, hiernaast bevindt zich de entree naar het woongedeelte. De LINKERZIJGEVEL heeft in de eerste laag één etalagevenster. Waardering De voormalige wijnhandel Thissen bezit cultuurhistorische waarden vanwege het belang van het pand als voorbeeld voor de typologische ontwikkeling van winkelwoonhuizen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het winkelwoonhuis voor het oeuvre van architect Peutz en zijn betrokkenheid bij de stad Heerlen, verder vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik. Het winkelpand is van bijzondere betekenis wegens de situering verbonden aan de ontwikkeling van Heerlen en het aanzien van de stad. Verder is het pand van algemeen belang ondermeer door de architectuurhistorische gaafheid en zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512802
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Geleenstraat 7
Het pand in 2013.
Het pand in 2013.
Locatie Geleenstraat 7
Heerlen
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 59′ OL
Oorspr. functie Wijnhandel/woonhuis
Huidig gebruik Winkelpand/woonhuis
Bouw gereed 1939
Bouwstijl Functionalisme
Nieuwe Zakelijkheid
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 512802
Architect Frits Peutz
Lijst van rijksmonumenten in Heerlen
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Geleenstraat 7 (op de hoek van de Geleenstraat en de Dr. Poelsstraat) in het centrum van de Nederlandse stad Heerlen is een winkelwoonhuis naar een ontwerp van architect Frits Peutz. Het in 1939 voltooide bouwwerk bevat elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid en kent invloeden uit het functionalisme.

Vanaf de jaren twintig zat de wijnhandel van Alphonse Tissen op dit adres gevestigd. Vanwege de voorgenomen doorbraak van de latere Dr. Poelsstraat naar het Raadhuisplein werd de grond die in bezit was van Tissen in 1938 door de gemeente Heerlen aangekocht. In 1939 nam Tissen zijn intrek in het nieuwe, door Peutz ontworpen pand, waar hij zeker tot het eind van de jaren zestig zou blijven. Vanaf het midden van de jaren zeventig zaten er verschillende modezaken in gevestigd. De laatste sloot tussen juli 2014 en augustus 2015 zijn deuren.

Sinds 1999 geniet het gebouw bescherming als rijksmonument. Het pand is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed typerend voor het oeuvre van de architect en daarbij zijn betrokkenheid bij de stad Heerlen. Tevens is het pand een voorbeeld in de manier waarop winkelwoonhuizen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.


Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis in Heerlen

Apotheek Claessens

Bongerd 2
Heerlen
Inleiding APOTHEEK, genaamd apotheek Claessens, is gebouwd in 1918 naar ontwerp van architect J. Klijnen te Heerlen en bevat neo-plastische..

Laatste, in breuksteen opgetrokken restant van de walmuur (oudste van Nederland)

Pancratiusstraat 21
Heerlen
Laatste, in breuksteen opgetrokken restant van de uit 1244 daterende walmuur van Heerlen. Uniek bouwwerk, daar het hier het oudste nog over..

Stadhuis

Geleenstraat 27
Heerlen
Inleiding Het STADHUIS is gelegen in het centrum van Heerlen, op de plaats van het voormalige stadhuis, maar richt zich van het centrum af...

St. Pancratiuskerk

Pancratiusplein 45
Heerlen
St. Pancratiuskerk, met driebeukig Romaans schip, grotendeels 14e eeuwse toren en koor en dwarspand uit 1901-1903. Klokkenstoel met gelui be..

Winkel- en kantoorpand opvallend gesitueerd aan het raadhuisplein

Dr. Poelsstraat 8
Heerlen
Inleiding WINKEL- en KANTOORPAND opvallend gesitueerd aan het Raadhuisplein en de Dr. Poelsstraat. Het pand werd gebouwd in 1939 naar een o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)