Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Heerlen

Overig

Tempsplein 2
6411ES Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding HEILIG HARTBEELD op sokkel, centraal gesitueerd op het Tempsplein. Het beeld betreft een ontwerp van Toon Dupuis uit 1922. De sokkel werd ontworpen door architect Dirk Roosenburg. Omschrijving Heilig Hartbeeld vervaardigd in brons. In het bronzen voetstuk is naam aangebracht van de kunstenaar. Het toegepaste bouwmateriaal voor de sokkel is natuursteen. De sokkel loopt trapsgewijs omhoog. Aan de achterzijde van de sokkel een boogvormige rand in natuursteen. Deze rand omsluit een bloemperk. Aan de voorzijde van de sokkel een kleine boogvormige verhoging in natuursteen. Waardering Het Heilig Hartbeeld bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke, rooms-katholieke, ontwikkeling. Architectuurhistorische waarde ontleent het object aan het bijzondere belang voor de oeuvres van de kunstenaar Toon Dupuis en architect Dirk Roosenburg. Het bronzen beeld is kunsthistorisch van belang als voorbeeld van beeldhouwkunst uit het eerste kwart van de 20e eeuw en opgesteld in de openbare ruimte. Het object bezit ensemblewaarde wegens zijn centrale situering op het Tempsplein, een plein dat van bijzonder belang is voor het aanzien van dit deel van Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de kunsthistorische zeldzaamheid als voorbeeld van een beeldhouwwerk uit het 1e kwart van de XX eeuw, opgesteld in de openbare ruimte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512792
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Heilig Hartbeeld (Heerlen) kan verwijzen naar:


Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Heilig Hartbeeld (Heerlen) inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Heilig Hartbeeld (Heerlen) en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Heerlen

Openbare bibliotheek

Tempsplein 10
Heerlen
Inleiding Openbare BIBLIOTHEEK gebouwd in 1917 naar een ontwerp van de architecten J. Pauw en J.M. Hardeveld. De toegepaste bouwstijl is Am..

Winkel- en kantoorpand opvallend gesitueerd aan het raadhuisplein

Dr. Poelsstraat 8
Heerlen
Inleiding WINKEL- en KANTOORPAND opvallend gesitueerd aan het Raadhuisplein en de Dr. Poelsstraat. Het pand werd gebouwd in 1939 naar een o..

Straatwand met 12 stadswoningen

Deken Nicolaijestraat 1
Heerlen
Inleiding De gesloten straatwand van WONINGEN met W-vormige hoofdvorm vormt het zuidwestelijke deel van de bebouwing rond het Tempsplein. ..

Warenhuis is het voormalige winkelhuis kneepkens

Dr. Poelsstraat 23
Heerlen
Inleiding Het WARENHUIS is het voormalige winkelhuis Kneepkens en is gelegen in de bocht van de Dr. Poelsstraat. Het pand is echter ontworp..

Nederlands Hervormde Kerk met kosterswoning

Tempsplein 14
Heerlen
Inleiding NEDERLANDS HERVORMDE KERK met KOSTERSWONING is gebouwd in 1931-1932 in de stijl van het Traditionalisme met elementen van Zakelij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)