Heilig Hartbeeld in Heerlen

Tempsplein 2
6411ES Heerlen

Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding HEILIG HARTBEELD op sokkel, centraal gesitueerd op het Tempsplein. Het beeld betreft een ontwerp van Toon Dupuis uit 1922. De sokkel werd ontworpen door architect Dirk Roosenburg. Omschrijving Heilig Hartbeeld vervaardigd in brons. In het bronzen voetstuk is naam aangebracht van de kunstenaar. Het toegepaste bouwmateriaal voor de sokkel is natuursteen. De sokkel loopt trapsgewijs omhoog. Aan de achterzijde van de sokkel een boogvormige rand in natuursteen. Deze rand omsluit een bloemperk. Aan de voorzijde van de sokkel een kleine boogvormige verhoging in natuursteen. Waardering Het Heilig Hartbeeld bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke, rooms-katholieke, ontwikkeling. Architectuurhistorische waarde ontleent het object aan het bijzondere belang voor de oeuvres van de kunstenaar Toon Dupuis en architect Dirk Roosenburg. Het bronzen beeld is kunsthistorisch van belang als voorbeeld van beeldhouwkunst uit het eerste kwart van de 20e eeuw en opgesteld in de openbare ruimte. Het object bezit ensemblewaarde wegens zijn centrale situering op het Tempsplein, een plein dat van bijzonder belang is voor het aanzien van dit deel van Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de kunsthistorische zeldzaamheid als voorbeeld van een beeldhouwwerk uit het 1e kwart van de XX eeuw, opgesteld in de openbare ruimte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)