Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis op de Linde in Heerlen

Woonhuis

Oude Lindestraat 1
6411EH Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1931

(1 recensie)

Beschrijving van Huis op de Linde

Inleiding De ATELIERWONING "Huis op de Linde" van architect F.P.J. Peutz, is gebouwd naar eigen ontwerp in 1931 volgens het uitgangspunt van het Nieuwe Bouwen. Het halfvrijstaande pand is opgebouwd uit twee volumes van verschillende hoogte en afmeting. In juni 1991 volledig gerestaureerd en ingericht als kantoor voor Coumans Planburo door architect Arn Meijs. Enkele deurenopeningen zijn met plaatmateriaal gedicht. UITGESLOTEN VAN BESCHERMING is de zwarte pui met matglas in de Chinese kamer van omstreeks 1995. De zonneluifels aan de achterzijde. Omschrijving De ATELIERWONING bestaat uit twee in elkaar geschoven volumes van drie en vier bouwlagen onder platte daken. De cement-putz gevels hebben een asymmetrische gevelindeling met grote, voornamelijk liggende rechthoekige grijsblauwe stalen vensters met ongeglazuurde dorpelstenen. In de gevel bevinden zich verder rechthoekige deuren gelegen onder luifels en bereikbaar via trappen met balustrade en leuningen. De VOORGEVEL van het volume van drie lagen bevat twee brede vensterpartijen, waarvan de onderste verdiept ligt, omgeven door een borstwering. In de derde bouwlaag bevindt zich een tweedelig venster, evenals de RECHTERZIJGEVEL van dit volume. In de VOORGEVEL van het volume van vier lagen bevindt zich de entree. Een stalen deur met breed venster, is gelegen onder een luifel en aan een bordes met trap. Verder is de gevel blind. De RECHTERZIJGEVEL van dit volume heeft links een doorlopend venster ter plaatse van het trappenhuis. Hieronder bevindt zich een uitspringende gevelvlak met kleine vensters, dat rechts oploopt als liseen en wordt bekroond door het beeld van "De Bokkerijder" van Charles Vos. Links tussen het trappenhuis en de liseen bevinden zich drie kleine vensters met roedeverdeling en rechts drie grote vensters. Respectievelijk vierdelig, driedelig en met roedeverdeling. Rechts hiervan is een garagedeur en in de vierde laag nog twee tweedelige vensters. De ACHTERGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een breed venster, een deur en een trap. In de gevels bevinden zich verder twee driedelige vensters. De LINKERZIJGEVEL van dit volume heeft een bordes met deur met roedeverdeling en een driedelig venster, waarboven een enkel en een driedelig venster. In de vierde laag is een tweedelig venster. De gevel loopt hierdoor langs het dakterras op het lage volume en heeft hier nog een deur en vensters. De ACHTERGEVEL van het lage volume springt in de eerste bouwlaag uit tot onder het bordes en heeft een dubbele deur. In de tweede en derde laag bevinden zich vierdelige kozijnen, waarvan die aan het bordes met dubbele deur. De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in hoge mate gaaf. De kleurtoepassing in het trappenhuis is afgeleid van de oorspronkelijke kleuren, met name de zwarte trapleuning, lichtgrijse wanden, donkergrijs houtwerk. Beschermingswaardige interieuronderdelen zijn ondermeer de orginele deuren gedeeltelijk met zwarte horizontale band of horizontaal venster. De orginele stalen schuifwand met glas en de houten schuifdeuren met roedes in het atelier in het souterrain. Waardering De cultuurhistorische waarden van de atelierwoning van Peutz worden bepaald door de combinatie van de functie en de toegepaste bouwstijl. Het pand bezit hoge architectuurhistorische waarden die worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechiek, met name voor Limburg. Als één van de eerste panden in de bouwstijl het Nieuwe Bouwen binnen het oeuvre van architect Peutz is het pand van bijzonder belang, ondermeer door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het materiaalgebruik. Het pand is verder van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur, dat tevens in hoge mate architectonische gaaf is. Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en bouwtechnische zeldzaamheid en is architectuurhistorisch van uitzonderlijk belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512788
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Huis op de Linde
5
Recensie door: ()
Dit onderwerp interreseert me best veel!
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis op de Linde
Huis op de Linde aan de Oude Lindestraat 1.
Huis op de Linde aan de Oude Lindestraat 1.
Locatie Oude Lindestraat 1
Heerlen
Oorspr. functie Atelierwoning
Huidig gebruik Advocatenkantoor
Opening 1931
Verbouwing 1991
Status Rijksmonument
Bouwstijl Nieuwe Bouwen
Monumentstatus Beschermd
Monumentnummer 512788
Architect Frits Peutz
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huis op de Linde is een voormalige atelierwoning net buiten het centrum van de Nederlandse gemeente Heerlen. Het huis is in 1931 gebouwd naar een ontwerp van Frits Peutz en geniet sinds 1999 bescherming als rijksmonument. Het is een van de eerste werken van Peutz binnen de gemeentegrenzen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis op de Linde in Heerlen

Dubbel woonhuis, halfvrijstaand gesitueerd

Laan van Hövell tot Westerflier 19
Heerlen
Inleiding Dubbel WOONHUIS, halfvrijstaand gesitueerd naast de voormalige U.L.O.-school. Het pand werd gebouwd in 1932 naar een ontwerp van ..

Econ.College/Limb.Opl.voor Fysioth.

Laan van Hövell tot Westerflier 23
Heerlen
Inleiding Met elementen van Nieuwe Bouwen in 1931 gebouwd SCHOOLGEBOUW. De school werd gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz..

Ambachtsschool of directeurswoning

Burg. de Hesselleplein 25
Heerlen
Inleiding De DIRECTEURSWONING is gebouwd in 1917 voor de directeur van de Ambacht- en mijnschool aan het Burgemeester de Hesselleplein. De ..

Nederlands Hervormde Kerk met kosterswoning

Tempsplein 14
Heerlen
Inleiding NEDERLANDS HERVORMDE KERK met KOSTERSWONING is gebouwd in 1931-1932 in de stijl van het Traditionalisme met elementen van Zakelij..

Straatwand met 12 stadswoningen

Deken Nicolaijestraat 1
Heerlen
Inleiding De gesloten straatwand van WONINGEN met W-vormige hoofdvorm vormt het zuidwestelijke deel van de bebouwing rond het Tempsplein. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis op de Linde in Heerlen

Foto's (1)