Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Politiebureau in Heerlen

Gebouw

Heulsstraat 39
6413EH Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1922
Architect: J. Stuyt en Anton Bartels

(1 recensie)

Beschrijving van Politiebureau

Inleiding In 1922 in een traditionele stijl gebouwd POLITIEBUREAU ten behoeve van de wijk Heerlerheide. Het politiebureau werd gebouwd naar een ontwerp van de architecten J. Stuyt en A. Bartels. Het gebouw is gesitueerd op de hoek van de Heulsstraat en de Netelstraat. Aan de achtergevel zijn diverse aanbouwen van omstreeks 1990 gerealiseerd. Deze zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het voormalige politiebureau bezit een V-vormige plattegrond, telt twee, deels drie, bouwlagen en een dakverdieping. De zadeldaken en schilddaken zijn gedekt met leien in kruisdekking. Houten bakgoot op houten klossen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten. Rechthoekige houten vensters deels met bovenlichten. Rechthoekige houten deuren. Deur van hoofdtoegang met rondboogvormig bovenlicht met roedeverdeling. Vensters in de achtergevel met kunststof kozijnen. HOEKGEDEELTE MET HOOFDINGANG iets vooruitspringend en met afgeschuinde hoek. Dit bouwvolume telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met leien. Op het dak een dakkapel, en een lantaarn met hierin een uurwerk. Hoofdingang met een Florentijnse boog in natuursteen. Aan de bovenzijde van de vensters in de tweede bouwlaag van het hoekgedeelte een drietal gevelstenen met symbolen van o.a. de rechtspraak. FRONTGEVELS AAN HEULSSTRAAT EN NETELSTRAAT vrijwel identiek. Beide gevels met natuursteen plint. Hoekdelen iets vooruitspringend en uitlopend in een doorlopend geveldeel met drie bouwlagen en afgedekt met een schilddak en bekroond met een nokpion. In beide hoekdelen een rechthoekige houten deur met bovenlicht. Bouwvolume aan de Heulsstraat met een blinde linkerzijgevel. Aan de ACHTERGEVEL enkele uitbouwen in een en twee bouwlagen met platte daken. Aan deze uitbouwen diverse aanbouwen van omstreeks 1990. Hoofdstructuur van het INTERIEUR van het gebouw bestaande uit o.a. gangen, trappenhuis en aangrenzende vertrekken, is vrijwel in tact. Waardering Het voormalige politiebureau van Heerlerheide bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en typologische ontwikkeling. Het gebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor het oeuvre van de architecten Jan Stuyt en Anton Bartels, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Binnen de hiƫrarchische architectuur van Stuyt betreft dit een typisch voorbeeld van een overheidsgebouw bedoeld ter ordehandhaving in een grote mijnwerkerskolonie. Ensemblewaarde ontleent het object aan zijn situering en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de gemeente Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische, functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512780
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Politiebureau
5
Recensie door: ()
Ik woon in dit prachtige pand en vind het geweldig! Binnen zijn oude elementen terug te vinden, geheel origineel. Woning is dan ook met respect voor historische waarde gerenoveerd met hoogwaardige materialen. Kelders waren vroeger het cellencomplex. Heel bijzonder huis met geschiedenis. Ik wil hier nooit meer weg!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Politiebureau in Heerlen

Wegkruis met corpus

Kampstraat 63
Heerlen
Wegkruis met corpus XVIII A; tussen geknotte linden.

H. Corneliuskerk

Kerkstraat 8
Heerlen
Inleiding ROOMS-KATHOLIEKE KERK H. CORNELIUS, is gebouwd tussen 1909 en 1918 naar ontwerp van Joz. Cuypers uit Roermond en Jan Stuyt uit ..

Pastorie van de parochie

Kerkstraat 6
Heerlen
Inleiding PASTORIE van de parochie H. Cornelius is gebouwd in 1852 in de stijl van het Traditionalisme en deed oorspronkelijk dienst voor v..

Blok van vier woningen met verdieping

Ganzeweide 43
Heerlen
In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van vier WONINGEN met verdiep onder met rode muldenpannen gedek..

Blok van vier woningen met verdieping

Ganzeweide 35
Heerlen
In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van vier WONINGEN, waarvan de risalerende uiteinden met verdiep..

Kaart & Routeplanner

Route naar Politiebureau in Heerlen

Foto's (1)