Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande stadsvilla in Heerlen

Woonhuis

Akerstraat 90
6411HD Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Vrijstaande stadsvilla

Inleiding Vrijstaande STADSVILLA. Het pand werd gebouwd in 1904. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Eclecticisme. Omschrijving Vrijstaande STADSVILLA op L-vormige plattegrond in twee bouwlagen plus souterrain en dakverdieping. Het pand wordt afgedekt met een gebroken schilddak gedekt met leien in schubdekking en mulden pannen. Achthoekig torentje aan rechterzijgevel gedekt met leien en bekroond met lantaarn. Geprofileerde dakgoot op houten klossen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Gevels met natuurstenen speklagen en dorpels. Vensters en deuren deels met natuurstenen aanzetstenen. Rechthoekige, segment- en rondboogvormige vensters. Houten deuren en kozijnen. Bovenlichten met glas-in-lood. Vulstukken met decoratief metselwerk. Asymmetrische indeling FRONTGEVEL. Rechterdeel frontgevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevelachtige dakkapel met zadeldakje. In eerste bouwlaag vooruitspringend geveldeel een driedelig rechthoekig venster, in de tweede bouwlaag twee smalle rechthoekige vensters. Onder de dakrand boogfriezen. In het rechterdeel van het terugliggende frontgeveldeel de entree in een portaal met rondboog en met toegangstrap. Op dit portaal een balkon met gietijzeren leuning. Onder de dakrand boogfriezen. Voor het linkerdeel van het terugliggende frontgeveldeel een bordes met balustrade met vierkante kolommen. Rechterdeel RECHTERZIJGEVEL vooruitspringend met in de oksel van dit geveldeel en het terugliggende geveldeel een achthoekig torentje met drie bouwlagen. In de frontgevel eerste bouwlaag een deur met toegangstrap. Erfscheiding bestaande uit bakstenen muurtje met enkele bakstenen kolommen. Tussen de kolommen een smeedijzeren hekwerk. Het interieur is grotendeels in tact hetgeen onder meer blijkt uit de structuur van vertrekken, gangen en overige ruimten. Waardering De stadsvilla aan de Akerstraat bezit architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen. De stadsvilla is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512767
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande stadsvilla in Heerlen

Grafkapel De Loë; Neoclassicistische kerkhofkapel

Akerstraat 39
Heerlen
Neoclassicistische kerkhofkapel, 1848.

Halfvrijstaand L-vormig hoekpand

Oliemolenstraat 1
Heerlen
Inleiding Halfvrijstaand L-vormig hoekpand. Het pand werd in 1936 en 1937 gebouwd naar een ontwerp van architect F. Peutz te Heerlen. De to..

Econ.College/Limb.Opl.voor Fysioth.

Laan van Hövell tot Westerflier 23
Heerlen
Inleiding Met elementen van Nieuwe Bouwen in 1931 gebouwd SCHOOLGEBOUW. De school werd gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz..

Dubbel woonhuis, halfvrijstaand gesitueerd

Laan van Hövell tot Westerflier 19
Heerlen
Inleiding Dubbel WOONHUIS, halfvrijstaand gesitueerd naast de voormalige U.L.O.-school. Het pand werd gebouwd in 1932 naar een ontwerp van ..

Herdenkingsmon.Belg.geïnterneerden

Akerstraat 50
Heerlen
Inleiding Vrijstaand GRAFMONUMENT centraal gesitueerd op de Algemene Begraafplaats. Het grafmonument werd opgericht in 1918 ter herinnering..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)