Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuin in Heerlen

Tuin Park Landgoed

Imstenrade 5
6419PL Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Tuin

Inleiding Parkachtige TUIN omstreeks 1928 aangelegd. Het ontwerp wordt toegeschreven aan tuinarchitect J.B. Teuwen te Meerssen. Omschrijving Parkachtige TUIN met een ovale plattegrond. In het noordelijke deel van de tuin is de villa gesitueerd. Aan de westzijde bevinden zich de boerderijgebouwen. In de zuidpunt het toegangshek. De tuin wordt doorsneden door een grillig padenpatroon. In het centrale deel bevindt zich een langgerekte vijver met hierover een stenen brug met aan weerszijden een balustrade. Vanaf het midden van de tuin lopen paden volgens een gebogen patroon in noordelijke, westelijke en zuidelijke richting. Het woonhuisgedeelte van de boerderij ligt in de zichtas van het pad in westelijke richting. Tuin met gazons, plantenborders en solitairen. Smeedijzeren toegangshek tussen twee bakstenen kolommen met hardstenen basement en met een bolbekroning. Aan weerszijden van de hoofdingang smeedijzeren hekwerken tussen bakstenen kolommen. Waardering De tuin van villa Imstenrade bezit tuinarchitectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang van de tuin voor de bovenregionale geschiedenis van de tuinarchitectuur en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De tuin bezit ensemblewaarde als onderdeel van een groter complex dat van bijzondere betekenis is. De tuin is tenslotte van algemeen belang wegens de tuinarchitectuurhistorische zeldzaamheid en de bijzondere ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512752
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuin in Heerlen

Villa Imstenrade

Imstenrade 5
Heerlen
Inleiding Vrijstaande VILLA, fraai gesitueerd in een parkachtige tuin. De villa werd omstreeks 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect..

Woonhuis en watertoren behorend bij boerderij imstenrade

Imstenrade 4
Heerlen
Inleiding WOONHUIS en WATERTOREN behorend bij Boerderij Imstenrade. Woonhuis en watertoren werden omstreeks 1910 gebouwd. De bouwstijl is ..

Woonhuis behorend bij boerderij imstenrade

Imstenrade 2
Heerlen
Inleiding WOONHUIS behorend bij Boerderij Imstenrade. Het woonhuis werd omstreeks 1910 gebouwd. De bouwstijl is traditionalistisch met ele..

Twee stallen behorend bij boerderij imstenrade

Imstenrade 2
Heerlen
Inleiding Twee STALLEN behorend bij Boerderij Imstenrade. De stallen werden omstreeks 1910 gebouwd. De bouwstijl is traditionalistisch. De..

Hoeve peuschkensheide

Peuschkensheiderweg 1
Simpelveld
Hoeve Peuschkensheide; gebouwen van Kunradersteen, baksteen en vakwerk om binnenplaats.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)