Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Koetshuis + dienstwoning in Heerlen

Kasteel Buitenplaats

Valkenburgerweg 70
6419AV Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1913-1934


Beschrijving van Voormalig Koetshuis + dienstwoning

Inleiding Voormalig KOETSHUIS met dienstwoning gesitueerd nabij de villa Eikhold. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Philip Warners jr. uit Amsterdam. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Voormalig koetshuis en villa zijn in een parkachtige tuin gesitueerd. Het perceel bezit twee toegangspoorten geflankeerd door bakstenen kolommen bekroond met bolornamenten. Toegangspoort rechterzijde met kolom met naamaanduiding. Op de oplopende verbindingsmuur tussen de bakstenen kolommen een smeedijzeren hekwerk. De oorspronkelijke tuinmuur is verdwenen. Omschrijving Voormalig koetshuis met dienstwoning. Het pand is vrijstaand gesitueerd op een T-vormige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met leien. In het rechterzijgevel- en het linkerzijgeveldakvlak een rechthoekige dakkapel. Dakoverstek. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Plint in blauwe baksteen, optrek in rode baksteen. Rechthoekige houten vensters, deuren en tuindeuren met bovenlichten. Vensters met bakstenen dorpelstenen en strek. Asymmetrische indeling FRONTGEVEL. Rechterdeel frontgevel vooruitspringend met deur onder houten luifel met smeedijzeren ophanging. Aan de linkerzijde van de deur een klein venster. In linkerdeel frontgevel twee dubbele tuindeuren van omstreeks 1984 op de plek waar oorspronkelijk de inrijpoorten voor de koets waren. Aan de bovenzijde van de tuindeuren is de authentieke segmentboogvormige strek aanwezig. RECHTERZIJGEVEL met twee vensters en een klein houten bord met de naamaanduiding. Linkerdeel ACHTERGEVEL iets vooruitspringend met hierin twee vensters. In rechterdeel achtergevel een groot houten vensterkozijn met zestiensruits roedeverdeling. Dit kozijn omstreeks 1984 bevindt zich op de plaats van een voormalige inrijpoort voor de koets. Aan bovenzijde van het kozijn is de authentieke segmentboogvormige strek aanwezig. Aan de linkerzijde van dit venster een klein rechthoekig venster. LINKERZIJGEVEL met aan weerszijden een bakstenen steunbeer. Twee vensters. Structuur van het INTERIEUR deels in tact. Waardering Het voormalig koetshuis met dienstwoning bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het pand bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Valkenburgerweg die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512743
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig Koetshuis + dienstwoning in Heerlen

Villa Eikhold

Valkenburgerweg 72
Heerlen
Inleiding VILLA, vrijstaand gesitueerd in parkachtige tuin. Gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architect Philip Warners jr. uit Amsterdam..

Geleenhof

Valkenburgerweg 54
Heerlen
Geleenhof. Grote bakstenen hoeve (XVIIId) met twee verdiepingen hoge, symmetrische voorgevel. Middenpoort en vensters met hardsteen afgezet...

Huize Zomerweelde

Valkenburgerweg 167
Heerlen
Inleiding Vrijstaande VILLA gesitueerd in een parkachtige tuin. De villa werd gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architect J.W. Hanrath u..

Overblijfsel van middelste douvenrade

Douvenrader Allee 1
Heerlen
Overblijfsel van Middelste Douvenrade; GEBOUWTJE op plint van Kunradersteen, XVIII. Overblijfsel van de bouwhoeve van Onderste Douvenrade in..

Hoeve Overste Douvenrade

Douvenrader Allee 1
Heerlen
Overste Douvenrade. Grote bakstenen hoeve om gesloten binnenplaats; XVIII A en later; ankers 1775, 1782, en 1792.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig Koetshuis + dienstwoning in Heerlen

Foto's (1)