Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. begraafplaats "Carolus Borromeus": grafmonument van P.J.Bosch van Drakensteyn in Soesterberg

Graf Begraafplaats

Christiaan Huygenslaan 4
3769XW Soesterberg (gemeente Soest)
Utrecht

Bouwjaar: 1895
Architect: J. Dony


Beschrijving van R.K. begraafplaats "Carolus Borromeus": grafmonument van P.J.Bosch van Drakensteyn

Inleiding De rooms-katholieke begraafplaats 'Carolus Borromeus' aan de Kerklaan te Soesterberg is in 1838 aangelegd op een door de adellijke familie Bosch van Drakensteyn aangeboden stuk grond de Sterrenberg. De familie Bosch van Drakensteyn had op de begraafplaats een stuk grond gereserveerd waar in de loop der jaren diverse overleden familieleden begraven zijn. Het oudste graf, stammend uit 1851 is de graftombe van Jan Hendrik Frederik Bosch van Drakensteyn, welke van rijkswege beschermd is (mon.nr. 512726) Het GRAFMONUMENT van jonkheer P.J.Bosch van Drakensteyn, die Commissaris der Koningin in de Provincie Noord-Brabant is geweest, dateert van 1895 en is een neoclassicistisch ontwerp van architect J. Dony. Het beeldhouwwerk is van F. Vermeijlen. Omschrijving Het op de rooms-katholieke Begraafplaats 'Carolus Borromeus' gelegen neoclassicistisch grafmonument van jonkheer P.J.Bosch van Drakensteyn is uit natuursteen vervaardigd. Het bestaat uit een basement dat samengesteld is uit een band van gebosseerde blokken, waarboven een geprofileerde, bolle afsluitlijst is aangebracht. Hierboven is de sokkel gezet die uit verschillende vlakke lijsten van verschillende breedte opgebouwd is. Aan de voorzijde is een plaquette aangebracht, waarop in reliëf twee gevleugelde draken te zien zijn, die het gekroonde familiewapenschild vasthouden. De opstand die op de sokkel is gezet heeft een zich verjongende aediculavorm, waartegen aan de voorzijde een bronzen plaquette met een medaillonuitsparing is bevestigd. In het medaillon is in reliëf een buste van de overledene te zien. De rand van het medaillon is aan de linkerzijde door een palmtak bedekt. Tegen de linker- en rechterzijde van de aedicula is een halfzuil gezet van rood geaderd marmer met een composiet kapiteel. De halfzuilen dragen een driehoekig fronton dat op de bovenhoeken versierd is met akroterie in de vorm van palmetten. Het fronton wordt bekroond door een kruis met een lauwerkrans rond de kruising. Het timpaan is met symmetrisch gekrulde takken en bloemknoppen versierd Voor het grafmonument ligt een ongeprofileerde rechthoekige grafsteen op een basement. Het monument is door een gietijzeren spijlenhek omheind, voorzien van vlamvormige pijlpunten en onderbroken door hardstenen pijlers. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch gaaf voorbeeld van een negentiende-eeuws grafmonument in neoclassicistisch trant naar ontwerp van architect J. Dony met rijk gedetailleerd beeldhouwwerk van F. Vermeijlen. Het is van belang omdat het een relict is van de funeraire cultuur uit de negentiende eeuw. Tevens is het van waarde door de historische en de ruimtelijke relatie met de adellijke familie Bosch van Drakensteyn op wiens grondgebied de begraafplaats is gesticht en waarvan meerdere familieleden hier liggen begraven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512725
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Paulus Jan Bosch van Drakestein
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Utrecht, 15 februari 1825
Overleden 's-Hertogenbosch 25 mei 1894
Titulatuur Jhr. mr.
Politieke functies
1851-1856 gemeenteraadslid Amsterdam
1856-1893 Commissaris van de Koning
Noord-Brabant
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jonkheer Paulus Jan Bosch van Drakestein, (Utrecht, 15 februari 1825 - 's-Hertogenbosch, 25 mei 1894) was een zoon van jhr. mr. Frederik Lodewijk Herbert Jan Bosch van Drakestein. De familie Bosch was katholiek en kende een rijke traditie als bestuurders. Die achtergrond bepaalde dan ook min of meer de loopbaan van Paulus Jan. Hij was getrouwd met Elisabeth Henriëtte Johanna Bosch, dochter van mr. Johannes Wilhelmus Henricus Bosch. Hij kreeg vijf dochters en twee zonen. Zijn dochter Maria Henrietta Elisabeth (geb. 1857) trouwde in 1878 met Petrus van der Does de Willebois (1843-1937).

Scholing en loopbaan

Hij volgde het atheneum in Amsterdam. Hier bereidde hij zich ook voor voor een examen 'Romeins en Hedendaags Recht' aan de Hogeschool van Utrecht. Hij promoveerde daar in 1848 en vestigde zich vervolgens als advocaat in Amsterdam. Hier trad hij in 1851 ook toe tot de gemeenteraad, waar hij zijn eerste bestuurservaring opdeed. Tijdens zijn verblijf in Amsterdam werd hij ook lid van het College van Curatoren van de Stadsarmenschool.

Uiteindelijk werd Paulus Jan benoemd tot rechter in Amsterdam. In 1856 kreeg hij een aanstelling in dezelfde functie bij de Arrondissementsrechtbank te Amersfoort. Dit duurde echter niet lang omdat hij op 1 oktober van datzelfde jaar benoemd werd als Commissaris van de Koning(in) in Noord-Brabant. Dit zou hij ruim 37 jaar lang blijven, de langstzittende commissaris in Noord-Brabant.

Overlijden

Op 25 mei 1894 overleed Bosch van Drakenstein te 's-Hertogenbosch. Hier werd hij echter niet begraven. Bosch van Drakenstein ligt begraven op de RK begraafplaats Carolus Borromeus te Soesterberg. Hier ligt Bosch van Drakenstein op een familieveld. Het familieveld is aangekocht door de familie Bosch van Drakenstein door de opbrengsten van de verkoop van het landgoed Sterrenberg aan de parochie Carolus Borromeus. Vanaf 1851 werden de eerste familieleden van Bosch van Drakenstein hier begraven. Paulus Jan heeft bij zijn begrafenis een prominente plaats gekregen met een neoclassiscistisch grafmonument naar ontwerp van de stadsarchitect van 's-Hertogenbosch Jules Dony.

Dezelfde Dony is verantwoordelijk voor een ander monument dat herinnert aan Paulus Jan Bosch van Drakenstein. Op het Stationsplein van 's-Hertogenbosch staat een standbeeld dat door Dony is ontworpen. Het monument is oorspronkelijk een drinkfontein, maar deze functie heeft het nooit vervuld. Het monument stelt een draak voor.

De Drakenfontein is geplaatst in 1903 en was onderdeel van een wedstrijd, welke door de gemeente was uitgeschreven. Jonkheer Bosch van Drakestein had een legaat vermaakt aan de gemeente 's-Hertogenbosch om een gedenkteken op te richten voor zijn tweelingdochters, die in 1881 op 17-jarige leeftijd waren overleden. Het standbeeld zou aanvankelijk vlak voor het station komen te staan, maar het is iets verder naar het oosten geplaatst, in de richting van de binnenstad.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven. De gebroeders Leeuw uit Nijmegen wonnen deze, maar de Draak is niet naar hun ontwerp gemaakt. Architect van 't Zand Jules Dony kreeg de opdracht een ontwerp te maken voor de drakenfontein. De draak en de kleine draken zijn gefabriceerd bij de firma F.W. Braat in Delft. De sokkel is gemaakt door de firma N. Glaudemans, een steenhouwerij.

Voorganger:
Anton Joseph Lambert Borret
Commissaris des Konings in Noord-Brabant
1856-1893
Opvolger:
L.A.N. Gerrits (wnd.)

Monumenten in de buurt van R.K. begraafplaats "Carolus Borromeus": grafmonument van P.J.Bosch van Drakensteyn in Soesterberg

R.K. begraafplaats "Carolus Borromeus": graftombe van Jan Hendrik Frederik Bosch van Drakensteyn

Christiaan Huygenslaan 4
Soesterberg (Gemeente Soest)
Inleiding De rooms-katholieke begraafplaats 'Carolus Borromeus' aan de Kerklaan te Soesterberg is in 1838 aangelegd op het door de adellijk..

Soldatenheim

Kampweg 1
Soesterberg (Gemeente Soest)
Inleiding Nadat Nederland door Duitsland in mei 1940 was bezet, zijn door de Duitsers in september 1940 plannen gemaakt om in Soesterberg, ..

Egghermonde

Banningstraat 6
Soesterberg (Gemeente Soest)
Inleiding Het landhuis 'Egghermonde' bestaat uit een WOONHUIS met aangebouwd KOETSHUIS dat in 1914 onder de naam 'Bloemheuvel' is gebouwd d..

Beukbergen

Amersfoortseweg 59
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Inleiding Landhuis van de buitenplaats Beukbergen, in 1910 ontworpen en gebouwd naar ontwerp van architect G.C. Bremer uit Rotterdam in opd..

Zandbergen: hoofdgebouw

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Zandbergen). Aan de Amersfoortseweg ligt het bakstenen huis Zandbergen dat rond 1754 in sobere classicistische s..

Kaart & Routeplanner