Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Soest

Nijverheid Industrie

Oranjelaan 36
3761BX Soest
Utrecht

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Watertoren

Inleiding In 1931 is door de Arnhemsche Waterleiding-Maatschappij (een dochter van de Utrechtsche Waterleiding-Maatschappij) aan de Bilthovense architect H.F. Mertens de opdracht verleend een WATERTOREN met HEKWERK te bouwen in de gemeente Soest. Vier jaar eerder had Mertens een watertoren gebouwd in Bilthoven en na Soest zou hij nog een watertoren bouwen in Oude Pekela (1938). Alle drie de ontwerpen zijn rechtstreeks te herleiden tot een prijsvraagontwerp van M. de Klerks uit 1912. Als locatie is een perceel aan de Oranjelaan gekozen, dat nabij het hoogste punt (19 meter) van de Soestereng is gelegen. De toren hoefde door deze hoge locatie slechts 23,7 meter hoog te worden, lager dan de meeste watertorens. De architectonische verschijningsvorm duidt op nauwe verwantschap met het zakelijk expressionisme. In 1985-1986 is de toren in opdracht van H. van Oest tot woning verbouwd. Het stalen reservoir is daarbij uit de toren verwijderd. Omschrijving De langs de Oranjelaan gelegen watertoren uit 1931, naar ontwerp van H.F. Mertens, is op een ronde plattegrond geheel uit baksteen opgetrokken. De schacht van de toren bestaat uit een viertal op elkaar gestapelde cylindervormen van verschillende diameter. De onderste cilinder fungeert als sokkel en is op de ingangspartij aan de westzijde na geheel blind. Hierboven springt de gevel terug en is tot de ruimte van het waterreservoir vier bouwlagen hoog. De draagconstructie is niet weggewerkt, maar wordt juist benadrukt in het exterieur. De schacht is geprofileerd met steunberen die het reservoir in de uitkragende cilinder ondersteunen. Tussen de steunberen zijn aan vier zijden liggende vierlichtsvensters gezet. De twee steunberen ter weerszijden van de ingang worden even onder de ruimte van het waterreservoir met een betonnen latei verbonden. Hierop is een muur als bekroning gemetseld die gedeeltelijk voor het gevelvlak van de cilinder met het waterreservoir doorloopt. Deze muur wordt afgesloten met een deklijst. De cilinder met het waterreservoir is voorzien van in twee rijen geplaatste betonnen, platte drielichtsvensters. Boven op de derde cilinder is een kleinere cilinder gezet die door een plat dak is gedekt. Het perceel is aan de straatzijde afgerasterd door een hekwerk met gemetselde vierkante pijlers, waartussen een ijzeren hekwerk is gezet. Waardering De watertoren met bijbehorend hekwerk aan de Oranjelaan te Soest is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een watertoren in zakelijk expressionistische stijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. Als zodanig maakt het deel uit van de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in de provincie Utrecht. Tevens is de watertoren van waarde door de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van architect Mertens. Tevens heeft het ensemblewaarde als beeldbepalend 'landmark' het hoogste deel van de Soester eng. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512722
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Soest
Soest Watertoren 9167.JPG
Plaats Soest
Bouwjaar 1931
Hoogte 23,7 m
Inhoud 200 m³
Architect(en) H.F. Mertens
Restauraties 1993
Huidig gebruik woonhuis
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 512722

De watertoren in Soest is gebouwd in 1931.

De watertoren is een rijksmonument en heeft een hoogte van 23,7 meter en heeft één waterreservoir van 200 m3. Het reservoir is in het cilindervormige bovenste gedeelte van de toren geplaatst en heeft een inwendige diameter van 6 meter. De opdrachtgever voor de bouw was de Arnhemsche Waterleiding-Maatschappij, een zusteronderneming van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij. De architect van deze watertoren was de Bilthovense architect H.F. Mertens. Hij ontwierp ook de watertorens in Bilthoven (1926), Stadskanaal (1935) en Oude Pekela (1938). Mertens baseerde zich in zijn ontwerp op werk uit 1912 van Michel de Klerk.

In 1984 werd de toren buiten gebruik gesteld en in 1993 is de watertoren verbouwd tot woonhuis. Toen zijn er negen woonlagen aangebracht inclusief een dakterras. Ook is toen het staalwaterreservoir verwijderd met uitzondering van de bodem.

Eind 2006 heeft de heer Walter Juijn, winnaar van de Watertorenprijs 2004, zijn watertoren verkocht.

De watertoren heeft de status rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Watertoren in Soest

Op Mieke's Hof

Prins Bernhardlaan 43
Soest
Inleiding In 1920 gaf de gemeente Soest toestemming om op een kavel langs de Prins Bernhardlaan, nabij het hoogste punt van de eng, een bet..

De Witte Burchthoeve

Soesterengweg 8
Soest
Inleiding In 1942-1943 gebouwde BOERDERIJ is een modelboerderij voor melkvee in een Vaderlands rustieke stijl, gelegen nabij het hoogste p..

Anna Paulownahuis voormalige naaldvakschool

Burg Grothestraat 51
Soest
Inleiding Op instigatie van de Commissie van Liefdadigheid, onder leiding van burgemeester Grothe, werd een inzameling gehouden voor een ni..

Station Soestdijk

Spoorstraat 1
Soest
Station N.S. Zeer klein, halte-achtig stationnetjes met chaletdak en, waarschijnlijk ten behoeve van de Koninklijke familie, een luifel over..

Poortgebouw met muur rooms-katholieke begraafplaats

Dalweg
Soest
Inleiding De tegen de oosthelling van de Soestereng rooms-katholieke begraafplaats aan de Dalweg is circa 1828 aangelegd en behoorde bij de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)