Vrijstaande goederenloods in Soest

Stationsweg 18

Beschrijving van Vrijstaande goederenloods

Omschrijving De zuidelijk van het station Soest gelegen éénlaags goederenloods uit 1897 is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met rode kruispannen gedekt zadeldak, waarvan de nokrichting haaks staat op het spoor. De in rode baksteen opgetrokken gevels hebben een vooruitstekend trasraam in grauwe baksteen met hardstenen hoekaccenten en horizontale banden van gele verblendsteen. De kopse gevels (west en oost) zijn puntgevels met een met verticale delen betimmerde geveltop. De boeiborden hebben opgelegde ronde houten ornamenten. De kopgevels bevatten drie hooggeplaatste, kleine vensters onder een strek, gescheiden door muurdammen. De zuidgevel heeft links een deuropening met een vernieuwde paneeldeur. Rechts daarvan is een klein venster geplaatst. Waardering De vrijstaande goederenloods uit 1897 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een goederenloods, welke qua stijl, materiaalgebruik, functie en detaillering aansluit bij het bijhorende stationsgebouw (complexonderdeel 1) met neo-renaissance- en chaletstijlkenmerken, beide ontworpen door J.F. Klinkhamer. Tevens heeft de goederenloods situationele waarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de spoorlijn, het perron en het bijbehorende stationsgebouw met aangebouwde goederenloods uit 1922. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)