Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande goederenloods in Soest

Gebouw

Stationsweg 18
3764CJ Soest
Utrecht

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Vrijstaande goederenloods

Omschrijving De zuidelijk van het station Soest gelegen éénlaags goederenloods uit 1897 is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met rode kruispannen gedekt zadeldak, waarvan de nokrichting haaks staat op het spoor. De in rode baksteen opgetrokken gevels hebben een vooruitstekend trasraam in grauwe baksteen met hardstenen hoekaccenten en horizontale banden van gele verblendsteen. De kopse gevels (west en oost) zijn puntgevels met een met verticale delen betimmerde geveltop. De boeiborden hebben opgelegde ronde houten ornamenten. De kopgevels bevatten drie hooggeplaatste, kleine vensters onder een strek, gescheiden door muurdammen. De zuidgevel heeft links een deuropening met een vernieuwde paneeldeur. Rechts daarvan is een klein venster geplaatst. Waardering De vrijstaande goederenloods uit 1897 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een goederenloods, welke qua stijl, materiaalgebruik, functie en detaillering aansluit bij het bijhorende stationsgebouw (complexonderdeel 1) met neo-renaissance- en chaletstijlkenmerken, beide ontworpen door J.F. Klinkhamer. Tevens heeft de goederenloods situationele waarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de spoorlijn, het perron en het bijbehorende stationsgebouw met aangebouwde goederenloods uit 1922. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512715
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Goederenloods bij Station Soest
2014
2014
Locatie Stationsweg 18, Soest
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 19′ OL
Bouw gereed 1897
Bouwstijl neorenaissance en chaletstijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 512715
Architect J.F. Klinkhamer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Vrijstaande goederenloods bij Station Soest is een rijksmonument aan aan de Stationsweg 18 in de gemeente Soest in de provincie Utrecht.

De loods staat zuidelijk van Station Soest en werd gebouwd in 1897 naar een ontwerp van J.F. Klinkhamer. De nokrichting van het zadeldak staat haaks op het spoor. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen met horizontale banden van gele steen. De puntgevels zijn betimmerd met verticale delen. In de kopgevels zitten drie kleine vensters. De toegangsdeur bevindt zich in de zuidelijke gevel. De goederenloods heeft kenmerken van de neorenaissance- en chaletstijl.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Vrijstaande goederenloods in Soest

Goederenloods van Station Soest

Stationsweg 18
Soest
Omschrijving Een evenwijdig langs de spoorlijn Den Dolder - Baarn gelegen stationsgebouw uit 1897. Het station heeft een rechthoekige plat..

Oude Kerk Nederlands Hervormde Kerk

Torenstraat 1
Soest
Ned. Herv. Kerk, eenbeukig schip met smal koor, beide zonder steunberen. Kerk van omstreeks 1400 met houten overwelving, daarna 2 W. travee..

Toren van de Oude Kerk

Torenstraat 1
Soest
Begin 16e eeuw toegevoegde toren van de Ned. Herv. Kerk. Klokkenstoel met klok van W. van Wou, 1506, diam. 124,9 cm. In dakruiter klok van a..

Kerkstraat 10-12

Kerkstraat 10
Soest
Boerderij tot bungalow. verbouwd. Behalve de voorgevel gepleisterd. Voorgevel afgewolfd. Kleine roedeverdeling vensters. Nr. 12 bakhuis bij ..

Voormalige bakkerij

Kerkpad ZZ 160
Soest
"de gezonde Apotheek, afgehoekte topgevel, laag huisje, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner