Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hermittage in Soest

Tuin Park Landgoed

Paltz 1
3768ML Soest
Utrecht

Bouwjaar: vermoedelijk 1883-1884
Architect: L.A. Springer


Beschrijving van Hermittage

Omschrijving Een in een voormalig door L.A. Springer ontworpen doolhof gelegen HERMITAGE of kluizenaarsgrot stamt vermoedelijk uit 1883-1884. Het object is samengesteld uit sintels, baksteen, slakken en onregelmatig gevormde stenen die met behulp van cement tot een grot zijn samengevoegd. Het dak, dat voor een groot deel is ingestort, wordt gedragen door spoorrails. In het midden van de grot is van het hierboven genoemde materiaal een pijler gemetseld die het dak ondersteunt. Achter deze pijler bevindt zich een beeld van een zittende monnik, waarvan het hoofd ontbreekt. De monnik houdt met een hand een kruis voor de borst, terwijl hij in zijn andere hand een boek vasthield. De grot stond in het centrum van de doolhof. Op het dak zat een waterreservoir, die als bezoekers nadat zij de doolhof hadden doorlopen en de grot waren binnengetreden, opengezet kon worden waardoor een watergordijn voor de ingang ontstond. Een ander en enig voorbeeld van dergelijke grot met watergordijn is in het park Sonsbeek te vinden. Waardering De hermitage is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als zeer zeldzaam voorbeeld van een kluizenaarshut uit het derde kwart van de 19de eeuw, die behoort bij een door de tuinarchitect L.A. Springer ontworpen doolhof. Als zodanig is het ook van belang voor het oeuvre van Springer. Het object heeft ensemble- en situationele waarde als onderdeel van een doolhof in het bijzonder en als onderdeel van de historische parkaanleg in het algemeen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512712
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hermitage De Paltz
Kluizenaarsgrot - WLM 2011 - ednl.jpg
Locatie Heezerspoor WZ, Soesterberg
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 16′ OL
Oorspr. functie woning
Bouw gereed 1883-1884
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 512717
Architect L.A. Springer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Hermitage of Kluizenaarsgrot is een rijksmonument op landgoed De Paltz in Soesterberg in de provincie Utrecht.

De grot stond in het centrum van een doolhof, die vermoedelijk tussen 1883 en 1884 werd ontworpen door Leonard Springer. De folly is gebouwd van gemetselde sintels, baksteen, slakken en onregelmatig gevormde stenen. Het dak, dat voor een groot deel is ingestort, wordt gedragen door spoorrails. Het doolhof wordt weer volgens de historische tekening aangeplant.

In het midden van de grot staat een pijler om het dak te steunen. Hierachter staat een beeld van een zittende monnik, waarvan het hoofd ontbreekt. Deze monnik houdt met zijn ene hand een kruis voor de borst, en houdt met zijn andere hand een boek vast.[1]

Op het dak van de grot zat een waterreservoir. Als bezoekers de kluizenaarsgrot hadden bereikt konden ze in de grot het reservoir openzetten, zodat voor de ingang een watergordijn ontstond. Een vergelijkbare grot met watergordijn bevindt zich in park Sonsbeek.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hermittage in Soest

De Paltz (koetshuis)

Paltz 2
Soest
Omschrijving Een evenwijdig langs de oprijlaan (noordelijke zijde) gelegen KOETSHUIS uit omstreeks 1870 is in chalêtstijl uitgevoerd. Het..

De Paltz (woonhuis)

Paltz 1
Soest
Omschrijving Vrijstaand WOONHUIS op rechthoekige plattegrond is een landhuis in een Franse eclectische stijl uit 1867, bestaande uit een s..

De Paltz (parkaanleg)

Paltz 1
Soest
Omschrijving Het huidige gebied van het de beschermen PARKAANLEG van de buitenplaats De Paltz wordt aan de noordzijde begrensd door de Hee..

Pompstation Soestduinen met bijbehorende kolenloods en economiser

Van Weerden Poelmanweg 2
Soest
Inleiding Het POMPSTATION met bijbehorende KOLENLOODS en ECONOMISER aan de Van Weerdenpoelmanweg in Soestduinen is in 1902 in opdracht van ..

Terrein met resten van prehistorische bewoning.

De Beaufortlaan
Soest
Terrein met resten van prehistorische bewoning. Natuurlijke zandverstuiving waarin minstens 7 mesolithische vuursteenateliers en enige vindp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hermittage in Soest

Foto's (1)