Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Paltz (woonhuis) in Soest

Kasteel Buitenplaats

Paltz 1
3768ML Soest
Utrecht

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van De Paltz (woonhuis)

Omschrijving Vrijstaand WOONHUIS op rechthoekige plattegrond is een landhuis in een Franse eclectische stijl uit 1867, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen, met een latere gewijzigde derde bouwlaag in het middenrisaliet (oorspronkelijk een lage zolderverdieping) onder een plat dak. Alle gevels zijn gepleisterd en voorzien van lisenen met casement invulling, een cordonlijst tussen de eerste en tweede bouwlaag en worden boven een geprofileerde lijst afgesloten door een uitkragende daklijst. De aan de bovenzijde getoogde gevelopeningen hebben een geprofileerde omlijsting en zijn voorzien van stolpdeuren of stolpramen met bovenlicht, op de verdieping geflankeerd door persiennes. De vensters in de later toegevoegde derde bouwlaag zijn rechthoekige en hebben geen omlijsting. De voorgevel (noord) aan tuinzijde is een lijstgevel van vier vensterassen breed met een middenrisaliet van twee vensterassen. Vóór de gevel is boven het souterrain een grote veranda geplaatst die breder is dan de gevel van het landhuis en wordt overdekt door een balkon dat qua vorm identiek is aan de veranda. Het balkon wordt gesteund door negen ranke gietijzeren gecanneleerde zuilen. Zowel veranda als balkon zijn voorzien van een vermoedelijk niet origineel houten hekwerk met platte balusters. De achtergevel (zuid) is een lijstgevel van vijf vensterassen breed met een middenrisaliet van drie vensterassen. Het middenrisaliet heeft een kleinere voorsprong dan het middenrisaliet in de voorgevel. In het midden ervan is de hoofdingang geplaatst, bereikbaar via een hardstenen, vijftredige bordestrap. Op de verdieping is vóór het risaliet een balkon gezet, rustend op vier zwaar uitgevoerde gecanneleerde Dorische zuilen. Het balkon dient tevens als afdak voor de eronder gelegen ingangspartij. De zijgevels zijn twee vensterassen breed. De indeling der vertrekken is voor een groot deel gewijzigd en derhalve voor bescherming van ondergeschikt belang. Dit geldt ook voor de later gewijzigde en verhoogde derde bouwlaag op het middenrisaliet. Waardering Als hoofdonderdeel van de buitenplaats De Paltz is het landhuis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een landhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw in een Frans eclectische stijl, alsmede vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van de buitenplaats. Tevens heeft het grote ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk, functionele en stilistische relatie tot het park, de zichtassen op het huis en de overige complexonderdelen. Het landhuis is wat het exterieur betreft vrij gaaf in hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512710
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Paltz (woonhuis) in Soest

De Paltz (parkaanleg)

Paltz 1
Soest
Omschrijving Het huidige gebied van het de beschermen PARKAANLEG van de buitenplaats De Paltz wordt aan de noordzijde begrensd door de Hee..

De Paltz (koetshuis)

Paltz 2
Soest
Omschrijving Een evenwijdig langs de oprijlaan (noordelijke zijde) gelegen KOETSHUIS uit omstreeks 1870 is in chalêtstijl uitgevoerd. Het..

Hermittage

Paltz 1
Soest
Omschrijving Een in een voormalig door L.A. Springer ontworpen doolhof gelegen HERMITAGE of kluizenaarsgrot stamt vermoedelijk uit 1883-18..

Pompstation Soestduinen met bijbehorende kolenloods en economiser

Van Weerden Poelmanweg 2
Soest
Inleiding Het POMPSTATION met bijbehorende KOLENLOODS en ECONOMISER aan de Van Weerdenpoelmanweg in Soestduinen is in 1902 in opdracht van ..

Terrein met resten van prehistorische bewoning.

De Beaufortlaan
Soest
Terrein met resten van prehistorische bewoning. Natuurlijke zandverstuiving waarin minstens 7 mesolithische vuursteenateliers en enige vindp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)