Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Paltz (koetshuis) in Soest

Kasteel Buitenplaats

Paltz 2
3768ML Soest
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van De Paltz (koetshuis)

Omschrijving Een evenwijdig langs de oprijlaan (noordelijke zijde) gelegen KOETSHUIS uit omstreeks 1870 is in chalêtstijl uitgevoerd. Het éénlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond onder een met leien in maasdekking gedekt samengesteld zadeldak, bestaande uit het zadeldak van het hoofdvolume waarop haaks het zadeldak van het risaliet is gezet. De dakranden zijn aan de onderzijde met gesneden windveren afgewerkt en de hoeken hebben pirons. Aan de lange gevelzijden worden de dakschilden door houten decoratief gesneden schoren ondersteund. De windveren zijn uitgevoerd met decoratief hangend zaagwerk, nokpirons, makelaars en hanenbalken. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels hebben keperboogvormige gevelopeningen. Ter hoogte van het raamkalf is een uitstekende rollaag gemetseld die boven de vensters de keperboog volgt. De gevelhoeken worden geaccentueerd door een gemetselde, vlakke liseen. De topgevels zijn onder de dakranden voorzien van een gemetseld, getrapt fries. De vensters zijn voorzien van luiken, welke eveneens als de deuren opgeklampt zijn. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) van drie traveeën heeft een middelrisaliet met een puntgevel onder een steekkap. In het midden is een dubbele opgeklampte koetsdeur geplaatst. Rechts van het risaliet bevindt zich onder een luifel de toegang tot wat nu de woning is. Links is in de gevel een venster gezet. De rechter zijgevel heeft op de begane grond twee vensters en één venster op de verdieping. De linker zijgevel heeft een symmetrisch indeling met een in het midden geplaatste deur, geflankeerd door een venster, welke oorspronkelijk toegang gaf tot de dienstwoning. Op de verdieping zijn drie vensters gezet. N.B. Voor de vier vensterassen brede achtergevel is in 1990 een serre onder lessenaarsdak geplaatst, welke voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Waardering Het voormalige koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een koetshuis in chaletstijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het is een ruimtelijke en functioneel onderdeel van de buitenplaats en als zodanig ook van belang voor de ontwikkelingsgeschiedenis ervan en heeft ensemblewaarde met de overige complexonderdelen. Het koetshuis is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512709
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Paltz (koetshuis) in Soest

Hermittage

Paltz 1
Soest
Omschrijving Een in een voormalig door L.A. Springer ontworpen doolhof gelegen HERMITAGE of kluizenaarsgrot stamt vermoedelijk uit 1883-18..

De Paltz (woonhuis)

Paltz 1
Soest
Omschrijving Vrijstaand WOONHUIS op rechthoekige plattegrond is een landhuis in een Franse eclectische stijl uit 1867, bestaande uit een s..

De Paltz (parkaanleg)

Paltz 1
Soest
Omschrijving Het huidige gebied van het de beschermen PARKAANLEG van de buitenplaats De Paltz wordt aan de noordzijde begrensd door de Hee..

Pompstation Soestduinen met bijbehorende kolenloods en economiser

Van Weerden Poelmanweg 2
Soest
Inleiding Het POMPSTATION met bijbehorende KOLENLOODS en ECONOMISER aan de Van Weerdenpoelmanweg in Soestduinen is in 1902 in opdracht van ..

Terrein met resten van prehistorische bewoning.

De Beaufortlaan
Soest
Terrein met resten van prehistorische bewoning. Natuurlijke zandverstuiving waarin minstens 7 mesolithische vuursteenateliers en enige vindp..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Paltz (koetshuis) in Soest

Foto's (1)