Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen kliniek in Heerlen

Gebouw

Parc Imstenrade 44
6418PP Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1920-1921


Beschrijving van Bakstenen kliniek

Inleiding Bakstenen kliniek uit 1920-1921 naar ontwerp van Jan Stuyt. Omschrijving De symmetrisch opgezette bakstenen kliniek uit 1920-1921, waarvan de drie haakse achtervleugels zijn verdwenen, telt twee bouwlagen onder - in hoofdzaak - een schilddak. Verlevendiging van de uitwendige staat middels geleding, materiaalgebruik en kleur. Plint van Kunrader steen, raamomlijstingen, pilasters en fries van Maastrichts krijt. Entree in het vooruitspringend gedeelte, tympaan met rond venster en daaronder een guirlande. Natuurstenen reliƫf van Sint Elisabeth. Op het dak een klokkentorentje. Inwendig beschikt het gebouw o.a. over de oorspronkelijke hoofdindeling van (overwelfde) gangen, (aangrenzende) vertrekken, trappenhuizen met terrazzovloeren; gangvloer belegd met marmer. Naamse steen in basementen, plinten en dorpels. Sluitstenen met bolvormige ornamenten, zogenoemde "stuiters". Waardering De bakstenen kliniek is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische betekenis als proeve van architect Jan Stuyt en als structureel en representatief gebouwtype binnen het ensemble van de voormalige vroedvrouwenschool; voorts is het object zowel uit- als inwendig gaaf behouden gebleven en vervult het uit oostelijke richting beschouwd een rol als blikvanger zodat de door Stuyt beoogde monumentaliteit goed tot uitdrukking komt. Vanuit historisch standpunt fungeert het object als symbool van de ontwikkeling en voortschrijding van de medische wetenschap, met name op het terrein van de zuigelingenzorg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512703
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen kliniek in Heerlen

Bakstenen, vrijstaande directeurswoning

Zandweg 178
Heerlen
Inleiding Bakstenen, vrijstaande directeurswoning uit 1920-1921 naar ontwerp van Jan Stuyt. Omschrijving Tweelaagse, bakstenen villa (..

Bakstenen poortgebouw met school

Parc Imstenrade 3
Heerlen
Inleiding Bakstenen poortgebouw met school uit 1920-1922 naar ontwerp van Jan Stuyt. Omschrijving Uitgestrekt symmetrisch bouwwerk op ..

Bakstenen kapel

Parc Imstenrade 3
Heerlen
Inleiding Bakstenen kapel uit 1934, ontworpen door Jan Stuyt en zijn zoon Giacomo. Omschrijving Kapel met basilicale indeling en kruis..

St. Josephkerk

Dr. Clemens Meulemanstraat 1
Heerlen
Inleiding De SINT JOSEPHKERK met KLOKKENTOREN is in 1956-1957 gebouwd naar ontwerp van architect J.J. Fanchamps (1912 - 1982). De kerk ver..

Villa 'Van Slobbe'

zandweg 122
heerlen
Villa "Van Slobbe" met tuin.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen kliniek in Heerlen

Foto's (2)