Betonnen brug over de Oude Rietstroom in Ried

Dongjumerweg 10
8811HA Ried (gemeente Franekeradeel)

Beschrijving van Betonnen brug over de Oude Rietstroom

Inleiding De betonnen BRUG over de oude Riedstroom, de vaart tussen Franeker en Berlikum, verbindt de landerijen ten noorden van de vaart met de Dongjumerweg en het dorp Ried. Op de kaart van Eekhof uit 1852 staan links en rechts van deze toen al bestaande brug nog twee bruggen getekend. Een ervan, in het tracé van de huidige Nieuweweg, bestaat nog. Ten oosten van de weg in het verlengde van het tracé van de brug, lag de oude Andla State, die al op de Schotanus-atlas (1718) voorkomt. In de 19de eeuw is de oude state door een nieuwe boerderij (Dongjumerweg 10, Ried) vervangen. De huidige betonnen brug vervangt sedert de jaren twintig de oude brug. Omschrijving De betonnen brug bestaat uit een monolithitisch brugdek met trogprofiel, dat steunt op twee maal vier betonnen staanders met betonnen onderslagbalk; de staanders zijn voorzien van houten remmingswerken. Aan weerszijden van de staanders zijn houten geleidings- en aanvaringspalen met ijzeren muts en geleidepen aangebracht; twee van de vier palen zijn geschoord. De landhoofden zijn geconstrueerd uit betonnen damwandprofielen en voorzien van een betonnen deksloof met sprong. Waardering De betonnen brug over de Riedstroom, bij Dongjumerweg 10 te Ried, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de constructie van kleinere betonnen bruggen; - vanwege de voor de provincie Friesland typologische zeldzaamheid, zowel architectonisch als wat betreft het gebruikte materiaal; - voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; - vanwege de voor de jaren twintig kenmerkende vormgeving; - vanwege de situering, verbonden met de geschiedenis en de ontwikkeling van de streek; - voor het aanzien van de streek; - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en water; - vanwege de architectonische gaafheid; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)