Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek bij drie woonhuizen op de "Molenpôlle" in Franeker

Overig

Zuiderkade 2
8801MJ Franeker (gemeente Franekeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1909
Architect: N.J. Adema Adema 1909 N.J. Adema


Beschrijving van Hek bij drie woonhuizen op de "Molenpôlle"

Inleiding Dit smeedijzeren HEK op een laag bakstenen muurtje bevindt zich voor het woonblok dat architect N.J. Adema heeft ontworpen in 1909 aan de Zuiderkade 2, 3 en 4. Het hek volgt de afgebogen lijn van het woonblok. Ook het hek is door N.J. Adema ontworpen. De ontwerptekeningen worden in het archief van de familie Adema bewaard. Het hek is in Art Nouveau-trant ontworpen en uitgevoerd. Omschrijving Het smeedijzeren hekwerk rust op een drie bakstenen hoog muurtje; drie draaibare vleugels tussen opengewerkte smeedijzeren bekroningen vormen de toegangen. Het hekwerk zelf bestaat uit regels en stijlen van verschillende lengte met gestileerde florale motieven. Waardering Het smeedijzeren hek voor het woonblok aan de Zuiderkade 2, 3 en 4 te Franeker is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - voor de geschiedenis van de architectuur; - voor het oeuvre van de architect; - vanwege de stijl en de eraan verbonden ornamentiek; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de architectonische gaafheid; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512678
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hek bij drie woonhuizen op de "Molenpôlle" in Franeker

Drie woonhuizen op de "Molenpôlle" in Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen

Zuiderkade 2
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Inleiding Het woonblok van drie WOONHUIZEN aan de Zuiderkade, in het zuidoosten van Franeker, ligt op het oude bolwerk -ook bekend als de M..

Pakhuis "Factorij"

Prins Hendrikkade 3
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Inleiding Het blokvormig PAKHUIS de Factorij aan de Prins Hendrikkade is in 1876 gebouwd als opslagruimte voor het koren dat vanaf de landb..

Oliefabriek Voorm. oliefabriek

Prins Hendrikkade 1
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Inleiding De voormalige OLIEFABRIEK aan de Prins Hendrikkade 1 en 2 te Franeker -thans vestiging van P.S. Rollingswier N.V., margarinefabri..

Stelpboerderij onder met riet en pannen gedekt dak en met dwars aangebouwd voorhuis

Oud Kaatsveld 2
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
STELPHOEVE uit de 18e of de eerste helft van de 19e eeuw onder monumentaal, met riet en pannen gedekt dak en met dwars aangebouwd voorhuis. ..

Woonhuis met Art Nouveau-elementen

Van Ghemmenichstraat 2
Franeker (Gemeente Franekeradeel)
Inleiding Begin van deze eeuw werd in Franeker in de woningsektor op grote schaal gebouwd, vooral als gevolg van de Woningwet van 1901. Naa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hek bij drie woonhuizen op de "Molenpôlle" in Franeker