Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hooihuisboerderij in Watergang

Boerderij

Dorpsstraat 20
1454AL Watergang (gemeente Waterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Hooihuisboerderij

Inleiding HOOIHUISBOERDERIJ gebouwd in 1889, bestaande uit woning, stal en een hoog opgaand hooihuis. De boerderij ligt teruggerooid aan de westzijde van de Dorpsstraat op een lang, smal en onregelmatig gevormd kavel haaks op de straat. De nokrichting van de boerderij staat dwars op de Dorpsstraat, die van het hooihuis loopt evenwijdig aan de straat. Omschrijving Hooihuisboerderij met boerderijgedeelte op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met een overstek aan de voorgevel. Het dak is gedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. De gevels zijn in rode baksteen opgetrokken boven een gecementeerde plint die ook aan de beide zijgevels het woongedeelte markeert. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (O) is een topgevel met op de begane grond vier schuifvenster en op de verdieping twee schuifvensters. Centraal in de voorgevel staat boven de plint het jaartal 1889 in een gevelsteen. Het overstekend zadeldak wordt afgesloten met gesneden windveren en lofwerk. De linker- en rechterzijgevel zijn voorzien van enkele stalvensters en deuren van na de bouwtijd, de achtergevel sluit aan op het hooihuis. Het hooihuis staat op een rechthoekig grondplan met aan de zuidzijde een aanbouw onder een met rode Hollandse pannen gedekt lessenaardak. De gevels van het hooihuis zijn boven een gemetselde plint deels gerabat en deels gepotdekseld en wordt afgedekt door een schilddak met rode Hollandse pannen. Het hooihuis heeft een vierkantsconstructie met tussen de vier hoekstijlen smallere stijlen. Het hooihuis heeft aan de noordzijde een laaddeur op maaiveldhoogte. Waardering De hooihuisboerderij is van algemeen belang uit cultuur-en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van streekeigen agrarische bouwkunst uit de late 19de eeuw. De boerderij heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het dorpsbeeld van Watergang waarvan het uniek geworden ruimtelijk beeld vooral wordt bepaald door de silhouetten van diverse hooihuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512667
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hooihuisboerderij in Watergang

Hooihuisboerderij, in hout uitgevoerd, bestaande uit een achter elkaar gelegen woonhuis, stal en hooihuis

Dorpsstraat 18
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding In hout uitgevoerde HOOIHUISBOERDERIJ aan de westzijde van de Dorpsstraat, bestaande uit een achter elkaar gelegen woonhuis, stal..

Hooihuis

Dorpsstraat 15
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding HOOIHUIS gebouwd omstreeks 1900. Het hooihuis staat op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haaks op de Dorpsstraat. De..

Stal met aangebouwd hooihuis

Dorpsstraat 13
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding STAL met aangebouwd HOOIHUIS uit omstreeks 1912, achter elkaar gesitueerd op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haak..

Hervormde Kerk. Vijfzijdig gesloten gebouw in gotische trant

Dorpsstraat 37
Watergang (Gemeente Waterland)
Herv. Kerk. Vijfzijdig gesloten gebouw in gotische trant, 1642, met voorgevel, XIXa, waarboven een houten torentje. Gebeeldhouwde preekstoel..

Hooihuis. In 1904 werd tegen de westzijde een aangekapt gedeelte opgetrokken. Het hooihuis maakt deel uit van een boerderij bestaande uit woning en st ..

Dorpsstraat 42
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding HOOIHUIS uit 1881 gesitueerd aan de T-splitsing van Dorpsstraat en Kerkweg met de noklijn haaks op de Dorpsstraat. In 1904 werd t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)