Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hooihuis in Watergang

Boerderij

Dorpsstraat 15
1454AL Watergang (gemeente Waterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Hooihuis

Inleiding HOOIHUIS gebouwd omstreeks 1900. Het hooihuis staat op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haaks op de Dorpsstraat. De kavel wordt aan de oostzijde begrensd door een brede sloot. Het hooihuis staat dicht aan de sloot zodat het hooi vanuit boten direct in het hooihuis kon worden getast. NB De als stal gebouwde buitenstijlruimte dateert van omstreeks 1965. Omschrijving Hooihuis op rechthoekig grondplan met een inwendig houtskelet en een in gepotdekseld beschot uitgevoerde oost- en zuidgevel. Aan de noord- en westgevel grenst een buitenstijlruimte uit 1965. De houten gevels hebben een in baksteen uitgevoerde plint. Het houtskelet bestaat uit een vierkant met tussen de zware hoekstijlen telkens vier tussenstijlen. Het hooihuis heeft een met pannen gedekt tentdak met makelaars op de beide nokuiteinden. De oostgevel die aan de sloot staat heeft drie laadluiken boven elkaar. De zuidgevel heeft een hoogeplaatst laadluik. Waardering Het hooihuis is van algemeen belang uit cultuur-en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van streekeigen agrarische bouwkunst uit de periode rond 1900. Het hooihuis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het dorpsbeeld van Watergang waarvan het uniek geworden ruimtelijk beeld wordt bepaald door de silhouetten van diverse hooihuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512665
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hooihuis in Watergang

Stal met aangebouwd hooihuis

Dorpsstraat 13
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding STAL met aangebouwd HOOIHUIS uit omstreeks 1912, achter elkaar gesitueerd op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haak..

Hooihuisboerderij, in hout uitgevoerd, bestaande uit een achter elkaar gelegen woonhuis, stal en hooihuis

Dorpsstraat 18
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding In hout uitgevoerde HOOIHUISBOERDERIJ aan de westzijde van de Dorpsstraat, bestaande uit een achter elkaar gelegen woonhuis, stal..

Hooihuisboerderij

Dorpsstraat 20
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding HOOIHUISBOERDERIJ gebouwd in 1889, bestaande uit woning, stal en een hoog opgaand hooihuis. De boerderij ligt teruggerooid aan de..

Hervormde Kerk. Vijfzijdig gesloten gebouw in gotische trant

Dorpsstraat 37
Watergang (Gemeente Waterland)
Herv. Kerk. Vijfzijdig gesloten gebouw in gotische trant, 1642, met voorgevel, XIXa, waarboven een houten torentje. Gebeeldhouwde preekstoel..

Hooihuis. In 1904 werd tegen de westzijde een aangekapt gedeelte opgetrokken. Het hooihuis maakt deel uit van een boerderij bestaande uit woning en st ..

Dorpsstraat 42
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding HOOIHUIS uit 1881 gesitueerd aan de T-splitsing van Dorpsstraat en Kerkweg met de noklijn haaks op de Dorpsstraat. In 1904 werd t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)