Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stal met aangebouwd hooihuis in Watergang

Boerderij

Dorpsstraat 13
1454AK Watergang (gemeente Waterland)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1912 1912 ca. 1912


Beschrijving van Stal met aangebouwd hooihuis

Inleiding STAL met aangebouwd HOOIHUIS uit omstreeks 1912, achter elkaar gesitueerd op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haaks op de Dorpsstraat. De kavel wordt aan de oostzijde begrensd door een brede sloot. Het hooihuis staat direct aan deze sloot zodat het hooi vanuit boten in het hooihuis kon worden getast. Omschrijving In baksteen opgetrokken stal met aangebouwd houten hooihuis. De stal staat op een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met pangedekt zadeldak. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen. In de voorgevel (zijde Dorpsstraat) bevindt zich een dubbele staldeur en in beide zijgevels een reeks hooggeplaatste stalvensters. De achterzijde van de stal sluit aan op het hooihuis dat op een vierkant grondplan is gebouwd en een inwendig houtskelet heeft. De vier gevels zijn boven een baksteen plint uitgevoerd in verticaal gerabat beschot. Het houtskelet bestaat uit een vierkant met tussen de zware hoekstijlen telkens vier tussenstijlen. Het hooihuis heeft een pangedekt tentdak met centrale makelaar in de top en een omgaande houten goot op klossen. De oostgevel die naar de sloot gericht is heeft drie laadluiken boven elkaar. De bovenste laadopening heeft dubbele deuren. Waardering De stal met aangebouwd hooihuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van streekeigen agrarische bouwkunst uit het eerste kwart de 20ste eeuw. De gebouwen hebben tevens situationele waarde als onderdeel van het dorpsbeeld van Watergang waarvan het uniek geworden ruimtelijk beeld in hoge mate wordt bepaald door de silhouetten van diverse hooihuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512664
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stal met aangebouwd hooihuis in Watergang

Hooihuis

Dorpsstraat 15
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding HOOIHUIS gebouwd omstreeks 1900. Het hooihuis staat op een lange smalle kavel aan de oostzijde van en haaks op de Dorpsstraat. De..

Hooihuisboerderij, in hout uitgevoerd, bestaande uit een achter elkaar gelegen woonhuis, stal en hooihuis

Dorpsstraat 18
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding In hout uitgevoerde HOOIHUISBOERDERIJ aan de westzijde van de Dorpsstraat, bestaande uit een achter elkaar gelegen woonhuis, stal..

Hooihuisboerderij

Dorpsstraat 20
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding HOOIHUISBOERDERIJ gebouwd in 1889, bestaande uit woning, stal en een hoog opgaand hooihuis. De boerderij ligt teruggerooid aan de..

Hervormde Kerk. Vijfzijdig gesloten gebouw in gotische trant

Dorpsstraat 37
Watergang (Gemeente Waterland)
Herv. Kerk. Vijfzijdig gesloten gebouw in gotische trant, 1642, met voorgevel, XIXa, waarboven een houten torentje. Gebeeldhouwde preekstoel..

Hooihuis. In 1904 werd tegen de westzijde een aangekapt gedeelte opgetrokken. Het hooihuis maakt deel uit van een boerderij bestaande uit woning en st ..

Dorpsstraat 42
Watergang (Gemeente Waterland)
Inleiding HOOIHUIS uit 1881 gesitueerd aan de T-splitsing van Dorpsstraat en Kerkweg met de noklijn haaks op de Dorpsstraat. In 1904 werd t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)