Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand houten woonhuis in Marken

Woonhuis

Kerkbuurt 136
1156BP Marken (gemeente Waterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Vrijstaand houten woonhuis

Inleiding Vrijstaand houten WOONHUIS, gebouwd in 1904 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant op de oostelijke helling van de terp waarop de Kerkbuurt is gebouwd. Het pand staat te midden van de overwegend oudere bebouwing van de ter plaatse dichtbebouwde Kerkbuurt. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd klein woonhuis bestaande uit één bouwlaag met zadeldak bedekt met rode Hollandse pannen en voorzien van houten goten op consoles. Het woonhuis heeft een inwendig houtskelet. De gevels zijn boven een gemetselde plint voorzien van gerabat beschot, waarvan sommige houten delen nog de oorspronkelijke breedte hebben. De overkragende geveltoppen zijn betimmerd met verticaal beschot en voorzien van een meerruits venster, gesneden windveren en een makelaar. De voorgevel (O) is onregelmatig van opzet en bevat een uit het midden geplaatste opgeklampte deur met links daarvan een negenruits schuifvenster en rechts daarvan een gekoppeld zesruits schuifvenster. De geveltop heeft een zesruits venster. De linker zijgevel, rechter zijgevel en achtergevel bevatten elk een negenruits venster. De linkerzijgevel heeft links van dit venster een opgeklampte deur en rechts daarvan een klein hooggeplaatst venster. Waardering Het woonhuis Kerkbuurt 136 is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een bescheiden woonhuis uit de vroege twintigste eeuw in de voor de streek karakteristieke houtskeletbouw. Het woonhuis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het fijnmazige en dichtbebouwde stedenbouwkundige patroon van de Kerkbuurt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512663
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand houten woonhuis in Marken

Perceelsgedeelte van een houten huis

Kerkbuurt 128
Marken (Gemeente Waterland)
Perceelsgedeelte van een houten huis. Topgevel met uitgeschulpte windveren, boven een bakstenen pui. Daklijst op consoles. Vormt een geheel ..

Perceelsgedeelte van een houten huis

Kerkbuurt 129
Marken (Gemeente Waterland)
Perceelsgedeelte van een houten huis. Topgevel met uitgeschulpte windveren boven een bakstenen pui. Daklijst op consoles. Vormt een geheel m..

Houten huis in het verlengde van het vorige

Kerkbuurt 127
Marken (Gemeente Waterland)
Houten huis in het verlengde van het vorige. Daklijst op consoles.

Houten huis in het verlengde van het vorige maar iets breder

Kerkbuurt 126
Marken (Gemeente Waterland)
Houten huis in het verlengde van het vorige maar iets breder.

Houten huis met daklijsten op consoles en een vernieuwde voorgevel met bakstenen pui

Kerkbuurt 125
Marken (Gemeente Waterland)
Houten huis met daklijsten op consoles en een vernieuwde voorgevel met bakstenen pui.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand houten woonhuis in Marken

Foto's (1)