Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Post- en telegraafkantoor in Woerden

Gebouw

Utrechtsestraatweg 10
3445AR Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1939
Architect: G. Bremer


Beschrijving van Post- en telegraafkantoor

Inleiding Het op de hoek van de Johan van Oldenbarneveltlaan en Utrechtsestraatweg gelegen POST- EN TELEGRAAFKANTOOR is in 1939 gebouwd als post- en telegraafkantoor naar ontwerp van rijksbouwmeester ingenieur G. Bremer. Het gebouw vertoont zakelijk-expressionistische invloeden. Thans is het gebouw niet meer als zodanig in gebruik. Omschrijving Het post- en telegraafkantoor is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een schilddak met grote overstek, gedekt met gesmoorde romaanse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit gele baksteen in kettingverband boven een kunststenen plint. Hierbinnen zijn samengestelde getoogde vensters opgenomen met daarboven een strook van glazen bouwstenen als soort lichtbeuk. De getoogde vensters hebben een stalen kozijn en roedenverdeling. De voorgevel aan de zijde van de Utrechtsestraatweg is vier traveeën breed met rechts drie getoogde vensters en links het uitgebouwde ingangsportaal met een kleine halfronde stoep. Boven de dubbele deur bevindt zich een natuurstenen relief, waarop in het midden het wapen van Woerden is afgebeeld, geflankeerd door een voorstelling, te weten twee telegraafpalen met links een postbode die pakjes bezorgt en een hond en rechts een vrouw met een telefoonhoorn in haar hand en een poes. Het beeldhouwwerk is vervaardigd door Leo Vos. De linkerzijgevel aan de Johan van Oldenbarneveltlaan bevat vijf getoogde vensters. Tegen de rechterzijgevel is een lager volume onder een plat dak aangebouwd met hoge smalle vensters. In de achtergevel is een gewijzigde dubbele deur onder een luifel aangebracht, gelegen aan een expeditieplatform, en voorts drie getoogde vensters. Onder de vensters bevinden zich kelderlichten met in het plaveisel glazen bouwstenen gevat in een gietijzeren raamwerk waarop het opschrift 'Vera Lux - Emile Sander - Amsterdam'. Het interieur bestaat uit een grote ongelede ruimte. In de wanden zijn betonnen kolommen opgenomen, die aan de onderzijde betegeld zijn. Aan de achterzijde bevindt zich een vestibule tweezijdig omsloten door in een stalen kozijn. Vanuit de grote ruimte zijn doorgangen naar de voormalige kantoortjes, kantine en keuken en een toilet- en garderoberuimte voorzien van een gele betegeling, die zich rechts in de lage aanbouw onder het platte dak bevinden. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een herkenbaar post- en telegraafkantoor met zakelijk-expressionistische invloeden, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering met boven de hoofdingang een relief van de hand van Leo Vos. Voorts vanwege de plaats in het oeuvre van rijksbouwmeester G. Bremer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512650
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Post- en telegraafkantoor in Woerden

Kaaspakhuis

Utrechtsestraatweg 19
Woerden
Inleiding Het KAASPAKHUIS in neorenaissancetrant aan de Utrechtsestraatweg is in 1906 gebouwd voor Theodorus Hendrikus Tromp jr. uit Montfo..

Woonblok

Utrechtsestraatweg 4
Woerden
Inleiding Het WOONBLOK bestaande uit drie woningen is vlak voor 1900 als eerste uitbreiding langs de Utrechtsestraatweg gebouwd. De rechter..

Eldorado

Oostdam 13
Woerden
Inleiding Het witgepleisterde eclectische WOONHUIS, type herenhuis, genaamd `Eldorado' is gebouwd in 1842 voor wethouder J.Th. Okhuysen uit..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 1. HOOFDGEBOUW RIJNOORD Wit gepleisterd huis uit 1863 op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en een mezza..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG In 1824 kocht mr. Jacobus Bredius, notaris en burgemeester van Woerden een stu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Post- en telegraafkantoor in Woerden

Foto's (3)