Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrieksschoorsteen in Woerden

Nijverheid Industrie

Pannenbakkerijen 1
3443CA Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1928
Architect: architectenbureau v/h I. van Hasselt en De Koning


Beschrijving van Fabrieksschoorsteen

Inleiding Op het terrein van de dakpannenfabriek KDN staat temidden van de verschillende bedrijfshallen een hoge gemetselde schoorsteen. Deze fabrieksschoorsteen is gebouwd in 1928 naar ontwerp van het architectenbureau v/h I. van Hasselt en De Koning uit Nijmegen. De schoorsteen is het laatste restant van het oude fabriekscomplex, dat in 1953 door brand is verwoest. Van na de brand dateert het kantoorgebouw in Delftse Schooltrant uit 1953 en verschillende bedrijfshallen, karakteristiek voor de bouw in de jaren zestig en zeventig. De baksteen- en dakpannenfabriek is in de negentiende eeuw opgericht door de firma J. Brunt. Omstreeks 1928 kreeg de fabriek de naam Wodast, dat wil zeggen Woerdensche dakpannen en steenfabrieken v.h. firma J. Brunt en Co te Woerden. Het opschrift op de fabrieksschoorsteen, te weten een hoofdletter B met daarbinnen & Co en een hoofdletter W is een verwijzing naar de eigenaar Brunt en Co uit Woerden. Omschrijving De ongeveer 60 meter hoge FABRIEKSSCHOORSTEEN is opgebouwd uit baksteen in staandverband, versterkt met zo'n 45 ijzeren duigen. Iets onder het midden is in het metselwerk een grote B in witte steen aangebracht met daarbinnen - & Co- en -W-. Waardering De schoorsteen uit 1928 op het terrein van de dakpannenfabriek KDN is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een fabrieksschoorsteen, alsmede is het van belangrijke cultuurhistorische waarde als onderdeel van een fabriekscomplex in het algemeen en binnen de baksteen- en dakpanindustrie in Woerden in het bijzonder. De schoorsteen is van belangrijke ensemblewaarde in samenhang met de omringende kantoor- en fabrieksgebouwen. De schoorsteen is van landschappelijke waarde in het silhouet van Woerden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512647
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrieksschoorsteen in Woerden

Vestingwerken

Singel/Vestingwerken
Woerden
Vestingwerken. Van de in 1702-1703 naar ontwerp van Menno van Coehoorn aangelegde buitengracht met bastions is het grootste gedeelte van de ..

Kop en Hagen: herenhuis

Rietveld 36
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 Het centraal in de tuin gesitueerde blokvormig neoclassicistisch HERENHUIS, gebouwd in 1857-1858, bestaat u..

Kop en Hagen: koetshuis

Rietveld 36
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 2 Rechtsachter (noordoostzijde) het hoofdgebouw is het KOETSHUIS gesitueerd. Het is een bakstenen pand van é..

Kaaspakhuis

Eendrachtstraat 1
Woerden
Inleiding Het KAASPAKHUIS aan de Eendrachtstraat is omstreeks 1900 gebouwd. In 1997 is het intern verbouwd tot twee apartementen. Het pakhu..

Voormalige Kazerne

De Kazerne 1
Woerden
v.m.Kazerne, Kazernestraat. Bakstenen gebouw, bestaande uit drie langgerekte vleugels met verdieping en schilddaken, die een binnenplein oms..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabrieksschoorsteen in Woerden

Foto's (2)