Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatsaula Algemene Begraafplaats in Woerden

Graf Begraafplaats

Meeuwenlaan 35
3440AA Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Begraafplaatsaula Algemene Begraafplaats

Inleiding In 1935 werd aan de Meeuwenlaan een nieuwe algemene begraafplaats aangelegd vanwege het gebrek aan grafruimte op de negentiende-eeuwse begraafplaats aan de Hogewal. De beplantingsaanleg van de nieuwe begraafplaats was van hand van de tuinarchitect Leonard Springer jr. De Woerdense architect J. Slager ontwierp de AULA. Omschrijving De op voor op de algemene begraafplaats gelegen aula is een bakstenen gebouw in Amsterdamse Schooltrant. Het pand op een kruisvormige plattegrond bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak met aan de voor- en achterzijde een haaks zadeldak. Rechtsvoor staat een toren onder een zadeldak. Alle gedekt met grijze opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Boven een trasraam van klinkers bestaat het metselwerk uit rode baksteen in kettingverband met diepliggende voegen. Aan de voorzijde bevindt zich in het midden de ingang met een grote dubbele rondboogdeur, voorzien van decoratief hang- en sluitwerk. Hierboven is een tweedelig door een muurdam gescheiden spitsboogvenster met glas-in-lood geplaatst met doodssymbolen als zeis en zandloper. Aan weerszijden van de ingang zijn kleine stalen klapvensters aangebracht. Aan de achterzijde is een uitgang met een vergelijkbare dubbele deur naar de begraafplaats en eveneens een tweedelig spitsboogvormig venster. De zijgevels bevatten rechthoekige vensters met glas-in-lood of matglas. De aula bestaat uit een rechthoekige bijeenkomstruimte, die men betreedt via een vestibule met daarboven een galerij. Rechts is de wachtkamer, waar zich een originele wandbank onder het raam bevindt en links het dodenbaarvertrek. De sobere bijeenkomstruimte onder een spitsboogvormig gewelf met in het zicht gelaten spanten, is witgepleisterd boven een lambrizering in schoonmetselwerk. De vloer is van hout. De rechthoekige en spitsboogvormige vensters zijn voorzien van glas-in-lood met doodssymbolen als zeis en zandloper. Aan weerszijden van het achterste gedeelte waar de dodenbaar kan worden opgesteld en waar zich de uitgang naar de begraafplaats bevindt zijn twee tekstborden aangebracht. Rechts met het opschrift "Wij verwachten naar zijn belofte nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, waarin gerechtigheid woont", 2 Petr.3:13 en links :"Ik ben de opstanding en het leven. Die in mij gelooft zal leven al ware hij ook gestorven" Joh.11:25. Boven de ingang naar de vestibule staat "Gedenk te sterven" vermeld. Het meubilair bestaat uit eenvoudige eikenhouten banken. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een begraafplaatsaula in Amsterdamse schoolstijl. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de funeraire cultuur in de eerste helft van de twintigste eeuw. Voorts van ensemblewaarde als onderdeel van de totale aanleg van de algemene begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512646
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwe Algemene Begraafplaats Meeuwenlaan
De aula
De aula
Plaats Woerden
Ligging 52° 6′ NB, 52° 6′ OL
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  512646
Architectuur en landschap
Architect(en)  J. Slager
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Nieuwe Algemene Begraafplaats Meeuwenlaan is een begraafplaats in de gemeente Woerden.

Blik op de begraafplaats

De begraafplaats ligt als een schiereiland ingesloten tussen waterpartijen die zijn ontstaan door zandwinning. De beplantingsaanleg is een ontwerp van tuinarchitect Leonard Springer. Kenmerkend is verder de aula die is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School naar een ontwerp van architect J. Slager.

In 1976 dreigde de begraafplaats vol te raken en werd Begraafplaats Rijnhof aangelegd.

De jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog vindt deels plaats in de aula en bij het monument op de begraafplaats, een zuil in roestvrij staal met een ornament van glas-in-lood. De namen van de Woerdense gevallenen staan op deze zuil. De namen van de Joodse mensen die zijn omgekomen en vanuit Woerden gedeporteerd, zijn elders in Woerden op een monument opgenomen, op het Joods monument.


Monumenten in de buurt van Begraafplaatsaula Algemene Begraafplaats in Woerden

Watertoren:

Oostsingel 1a
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 De WATERTOREN gebouwd in 1906 in neorenaissance- en art nouveautrant naar ontwerp van J. Schotel, staat op ..

Machinegebouw van de watertoren

Oostsingel 1b
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 2 Het MACHINEGEBOUW met detaillering in art-nouveautrant is gebouwd in 1906 naar ontwerp van J. Schotel. Het ..

Boerderij onder met riet gedekt zadeldak met bewerkte daklijsten

Kievitstraat 44
Woerden
Boerderij in vroeg-neo-gotische trant onder met riet gedekt zadeldak met bewerkte daklijsten. In de gepleisterde voorgevel drie spitsboogram..

Lutherse Kerk

Jan de Bakkerstraat 13
Woerden
Lutherse Kerk. Rechthoekig, pseudobasilicaal kerkgebouw van drie beuken, gescheiden door slanke ronde zuilen met lijstkapitelen, gebouwd bli..

Pand met verdieping en schilddak

Rijnstraat 11
Woerden
Pand met verdieping en schilddak. In de gepleisterde gevel twee verdiepingsvensters met halve kruiskozijnen en luikjes, 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaatsaula Algemene Begraafplaats in Woerden

Foto's (2)