Dubbele winkelwoonhuis in Woerden

3441BN Woerden

Architect: Nicolaas Molenaar

Beschrijving van Dubbele winkelwoonhuis

Inleiding Het dubbele WINKELWOONHUIS met detaillering in neorenaissance- en neogotische trant is gelegen op de hoek van de Kerkstraat en de Havenstraat. Het is in 1888 gebouwd naar ontwerp van de architect Nicolaas Molenaar. Mogelijk heeft de architect Molenaar zich laten inspireren door het tegenover gelegen zestiende eeuwse raadhuis. Opdrachtgever was A.J.T. Hofman, die tegelijkertijd een likeurstokerij aan de Rijnstraat 44 liet bouwen. Het pand Kerkstraat 5 was oorspronkelijk alleen woonhuis en Kerkstraat 7 pakhuis. Thans is bij beide op de begane grond een winkel gevestigd. Omschrijving Van het voormalige dubbele winkelwoonhuis bestaat het linkerdeel, Kerkstraat 5, uit twee bouwlagen onder een gebroken schilddak evenwijdig aan de straat en het rechterdeel, Kerkstraat 7, uit twee bouwlagen onder een zadeldak haaks op de weg met aan de voorzijde een trapgevel en aan de achterzijde een tuitgevel met schouderstukken. De daken zijn gedekt met gesmoorde platte Friese pannen. De voorgevels zijn opgetrokken in rode baksteen in staandverband met een natuurstenen plint. Speklagen, blokken en ornamenten zijn in zandsteen uitgevoerd. Boven de vensters bevinden zich geprofileerde ontlastingsbogen met een driepas toogvulling, geaccentueerd door middel van gestileerde koolbladmotieven. De trapgevel is versierd met een zandstenen pinakel en ornamenten. Voorts zijn decoratieve smeedijzeren gevelankers toegepast. Aan de voorzijde bevinden zich links binnen de oorspronkelijke vensteropeningen een moderne venster- en deurpartij en op de verdieping twee schuifvensters met een drieruitsbovenlicht. Rechts is op de begane grond een opvallende houten winkelpui aangebracht onder een geprofileerde kroonlijst met decoratieve consoles voorzien van blad- en bloemmotieven en verschillende gezichten of maskers. De bovenlichten van de winkelpui hebben fraai geometrisch glas-in-lood. Op de verdieping zijn twee schuifvensters met drieruits bovenlichten aangebracht en op de zolderverdieping één venster met bovenlicht. De rechterzijgevel is gepleisterd. Op de begane grond bevinden zich drie nieuwe vensters en op de verdieping een zesruitsschuifvenster. Tegen de achterzijde is een tweelaags hoge aanbouw onder een plat dak aangebouwd, in gebruik als opslagruimte. Dit valt buiten de bescherming. Interieur Van het oorspronkelijke interieur is nauwelijks iets bewaard gebleven. Opvallend is het vloerniveauverschil bij Kerkstraat 7. Dat van de voorkamer boven ligt hoger dan die van de achterkamers. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dubbel winkelwoonhuis, alsmede vanwege de gave detaillering in neorenaissance- en neogotische trant. Het pand is tevens waardevol vanwege de plaats binnen het oeuvre van de architect Nicolaas Molenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)