Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kaaspakhuis in Woerden

Gebouw

Eendrachtstraat 1
3441AP Woerden
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Kaaspakhuis

Inleiding Het KAASPAKHUIS aan de Eendrachtstraat is omstreeks 1900 gebouwd. In 1997 is het intern verbouwd tot twee apartementen. Het pakhuis vertoont grote overeenkomst met een ander kaaspakhuis aan de Utrechtsestraatweg nr. 19, gebouwd in 1906. De stad Woerden kreeg in 1885 een kaasmarkt en tientallen kaaspakhuizen verrezen in en nabij de oude stadskern. Omschrijving Het kaaspakhuis gebouwd omstreeks 1900 in neorenaissancetrant is een een diep rechthoekig pand, bestaande uit tweeënhalve bouwlaag onder een mansardedak met de nok haaks op de weg en gedekt met grijze platte Friese pannen. De voorgevel bekroond door een geprofileerde afdeklijst, heeft en symmetrische indeling, op de begane grond voorzien van een dubbele deur met aan weerszijden een rondboogvenster, op de verdieping eveneens een dubbele deur met twee rondboogvensters en op de zolder een drielichtsvenster. De vensters zijn voorzien van X-vormige roedenverdeling. De boogvelden boven de vensters en deuren zijn gepleisterd met uitzondering van die boven het zoldervenster. Hier is siermetselwerk van rode, zwarte en witte steen toegepast. Rond de vensters en deuren is een omlijsting van rode verblendsteen aangebracht. Het metselwerk in kruisverband is gelardeerd met witgepleisterde banden, voorts zijn sierankers toegepast. De linkerzijgevel bevat op de begane grond negen vensters en twee nieuwe deuren en op de verdieping elf vensters, alle tweeruitsvensters, voorzien van een luik. De rechterzijgevel is een scheidingsgevel. De achtergevel heeft op de begane grond en de verdieping twee achtruits-stolpvensters met luiken en op de zolder één venster. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een kaaspakhuis, alsmede vanwege de bouwstijl in neorenaissancetrant. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de kaashandel in het algemeen en van Woerden in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512644
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kaaspakhuis in Woerden

Arsenaal

Groenendaal 26
Woerden
Arsenaal. Eenvoudig 18e eeuws gebouw op vierkante plattegrond, met verdieping, kroonlijst en schilddak, waarin hijsluiken. Getoogde poorten,..

Voormalige R.K.Pastorie

Groenendaal 24A
Woerden
v.m. R.K.Pastorie. Pand uit de 17e of 18e eeuw, bestaande uit twee evenwijdige vleugels met verdieping en hoge zadeldaken tussen puntgevels...

Petruskerk (toren)

Kerkplein
Woerden
Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige toren uit de 14e eeuw, bovendeel 17e eeuw, en 16e eeuwse omgang rond het vijfzijdig gesloten koor. Tegen..

Vestingwerken

Singel/Vestingwerken
Woerden
Vestingwerken. Van de in 1702-1703 naar ontwerp van Menno van Coehoorn aangelegde buitengracht met bastions is het grootste gedeelte van de ..

Petruskerk

Kerkplein 5
Woerden
Ned.Herv.Kerk. Laat gotische, uitwendig gepleisterde, driebeukige pseudo-basiliek. Koormuur tussen hoogkoor en omgang. De kerk is overdekt d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)