Poortgebouw Oude Algemene Begraafplaats Hoge Wal in Woerden

Graf Begraafplaats

Hogewal
3440AA Woerden

Beschrijving van Poortgebouw Oude Algemene Begraafplaats Hoge Wal

Omschrijving complexonderdeel 2 Het gepleisterde neoclasscistische POORTGEBOUW van de algemene begraafplaats staat direct aan de weg. Het is een langwerpig gebouw van één bouwlaag op een verhoogde voet, onder een schilddak gedekt met blauwe oud-Hollandse pannen en de nok evenwijdig aan de weg. Een gemetselde stoep leidt naar de centrale poortdoorgang, welke afgesloten is door een ijzeren spijlenhekwerk. Aan de ene zijde van de doorgang is het dodenbaarvertrek en aan de andere een verblijfsruimte voor de beheerder en opslagruimte voor gereedschap en ander materiaal. Opgeklampte deuren geven toegang tot deze ruimten. In de linkerzijgevel is een deur met bovenlicht aangebracht en in de rechterzijgevel een zesruits schuifvenster. In de achtergevel is één zesruits schuifvenster geplaatst. De achter- en zijgevels zijn eenvoudig gepleisterd. De poortdoorgang is uitgevoerd in schoonmetselwerk van rode waalsteen in halfsteensverband met een gesneden voeg. De gepleisterde voorgevel is voorzien van imitatievoegwerk op de hoekpilasters en verdiepte gevelvelden afgesloten door een getande lijst. De poortdoorgang wordt geaccentueerd door sierpleisterwerk in de boog en bekroond door een fronton versierd met doodssymboliek in de vorm van een vlinder met een krans in relief en in het pleisterwerk ingekraste geknakte en verdorde bloemen. Waardering complexonderdeel 2 Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een negentiende-eeuws poortgebouw bij een begraafplaats, alsmede vanwege de neoclassicistische bouwstijl en ornamentiek. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de funeraire cultuur in de negentiende eeuw. Het object is van ensemblewaarde als onderdeel van de totale aanleg van de algemene begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)