Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veldzicht: boerderij in Kamerik

Boerderij

Houtdijk 8
3471BS Kamerik (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Veldzicht: boerderij

Omschrijving complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ op een rechthoekige plattegrond, heeft een afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de weg, bij het voorhuis rietgedekt en het achterhuis voorzien van golfplaten. De voorgevel (oostzijde) met een afgeknotte klokgevel, is symmetrisch ingedeeld en voorzien van een houten kroonlijst en gemetselde afdeklijsten en geblokte hoeklisenen met een vaasvormige bekroning. Op de begane grond zijn vernieuwde vensters met een bovenlicht aangebracht en op de zolderverdieping een getrapt drielichtsvenster. De ingang en twee vensters met luiken als aan de voorzijde bevinden zich in de linkerzijgevel. De zijgevel van het achterhuis bevat drie gietijzeren stalvensters. In de rechterzijgevel zijn een venster met luiken als aan de voorzijde aangebracht en stalvensters. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld met een enkele deur in het midden geflankeerd door een staldeur en erboven een rond zoldervenster. Waardering complexonderdeel 1 De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het type langhuisboerderij, alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en gevelindeling. Voorts vanwege de detaillering in neoclassicistische trant van de voorgevel. De boerderij is van grote ensemblewaarde in samenhang met het naastgelegen zomerhuis, gebouwd in dezelfde stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512640
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veldzicht: boerderij in Kamerik

Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur

Houtdijk 7a
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 2 Links van de boerderij staat het ZOMERHUIS annex wagenschuur en jongveestal. Het zomerhuis op een langgerek..

Witgepleisterd pandje

Geestdorp 29
Woerden
19e eeuws witgepleisterd pandje zonder verdieping onder pannen zadeldak met uitbouw ter rechterzijde, gebouwd als dienstwoning. Voorgevel be..

Dieselgemaal

Gerverscop 5
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving Het met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen voormalige DIESELGEMAAL is opgetrokken op een rechthoekige platteg..

Machinistenwoning

Gerverscop 5
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving De met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen MACHINISTENWONING uit 1907, ontworpen door E.G. Wentink, is opgetro..

Boschlust

Geestdorp 28
Woerden
"Boschlust". Op het terrein van de buitenplaats "Geestdorp" gelegen huis van begane grond met rieten zadeldak. In de grotendeels gepleisterd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Veldzicht: boerderij in Kamerik