Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur in Kamerik

Boerderij

Houtdijk 7 a
3471BS Kamerik (gemeente Woerden)
Utrecht

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur

Omschrijving complexonderdeel 2 Links van de boerderij staat het ZOMERHUIS annex wagenschuur en jongveestal. Het zomerhuis op een langgerekte plattegrond heeft een afgewolfd schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De voorgevel met een afgeknotte klokgevel wordt omlijst door gepleisterde geblokte hoeklisenen met een vaasvormige bekroning, voorts gepleisterde afdeklijsten en een houten kroonlijst. Plint en geprofileerde strekken boven de vensters en de waterlijst zijn eveneens gepleisterd. Op de begane grond zijn twee vensters met een bovenlicht aangebracht en op de verdieping een klein venster. De rechterzijgevel bevat een deur en een dubbele en een enkele opgeklampte deur. Links bevindt zich een haaks aangebouwd boenhok onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De gevel aan de slootzijde is in hout uitgevoerd. In de voorgevel is een paneeldeur met smeedijzeren deurrooster en bovenlicht geplaatst. Achter het boenhok is tegen een groot deel van de linkerzijgevel van het zomerhuis een houten schuur onder een lessenaarsdak aangebracht. Waardering complexonderdeel 2 Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis met wagenschuur en jongveestal, alsmede de gaafheid van hoofdvorm, gevelindeling en vanwege de detaillering in neoclassicistische trant van de voorgevel. Het is van grote ensemblewaarde in samenhang met de naastgelegen boerderij, gebouwd in dezelfde stijl . (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512639
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur in Kamerik

Veldzicht: boerderij

Houtdijk 8
Kamerik (Gemeente Woerden)
Omschrijving complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ op een rechthoekige plattegrond, heeft een afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de w..

Witgepleisterd pandje

Geestdorp 29
Woerden
19e eeuws witgepleisterd pandje zonder verdieping onder pannen zadeldak met uitbouw ter rechterzijde, gebouwd als dienstwoning. Voorgevel be..

Dieselgemaal

Gerverscop 5
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving Het met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen voormalige DIESELGEMAAL is opgetrokken op een rechthoekige platteg..

Machinistenwoning

Gerverscop 5
Harmelen (Gemeente Woerden)
Omschrijving De met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen MACHINISTENWONING uit 1907, ontworpen door E.G. Wentink, is opgetro..

Boschlust

Geestdorp 28
Woerden
"Boschlust". Op het terrein van de buitenplaats "Geestdorp" gelegen huis van begane grond met rieten zadeldak. In de grotendeels gepleisterd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Veldzicht: zomerhuis annex wagenschuur in Kamerik

Foto's (7)