Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lagerwoerd: langhuisboerderij in Woerden

Boerderij

Rietveld 92
3443XE Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1902 (tegeltableau)


Beschrijving van Lagerwoerd: langhuisboerderij

Omschrijving complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ met detaillering in neorenaissancetrant bestaat uit een voor- en een achterhuis, ieder onder een eigen dak. Het voorhuis heeft een afgewolfd zadeldak gedekt met in patroon gelegde rode en blauwe muldenpannen met twee zinken pirons op de nokeinden. Het achterhuis dat iets lager is heeft een zadeldak gedekt met nieuwe betonpannen. Op de nok staan twee ventilatiekanalen. De boerderij heeft een vier travee├źn brede symmetrisch ingedeelde voorgevel. De begane grond is uitgevoerd in schoonmetselwerk in staandverband met horizontale banden in gele baksteen. De verdieping is gepleisterd en aan de bovenzijde voorzien van een latwerkbetimmering en heeft in schoonmetselwerk uitgespaarde strekken boven de vensters. Op de verdieping is links een tegeltableau met de naam 'Lagerwoerd' aangebracht en rechts een met 'ANNO 1902', voorts twee opvallende takvormige gevelankers. Op de begane grond zijn in het midden twee schuifvensters voorzien van hele luiken onder een strek geplaatst, geflankeerd door een schuifvenster met halve luiken onder een ontlastingsboog en boogveld met decoratief metselwerk. Onder het rechtse, kleinere opkamervenster, is een kelderlicht met diefijzers en een luik aangebracht. Op de verdieping bevinden zich twee vensters met halve luiken. De rechterzijgevel bevat twee kelderlichten als aan de voorzijde, de ingang tot de boerderij en twee schuifvensters met luiken. Alle luiken zijn geschilderd in een zandlopermotief van gebroken wit en donkerrood. De vensters in de linkerzijgevel zijn vernieuwd. Een deur geeft toegang tot het bakstenen boenhok onder een lessenaarsdak. In het boenhok bevindt zich de oorspronkelijke waterstookplaats. De achtergevel heeft dubbele deeldeuren geflankeerd door een staldeur met daarboven een zolderluik. De zijgevels van het achterhuis bevatten vernieuwde stalvensters. De kelder rechtsvoor in het voorhuis heeft een eenvoudig troggewelf en gemetselde pekelbakken. Boven de kelder is een opkamer met een tot doorgang en kast verbouwde bedstede. Op de voorzolder bevinden zich twee bedstedes. Waardering complexonderdeel 1 De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langhuisboerderij, alsmede vanwege de detaillering in neorenaissancetrant, voorts vanwege waardevolle elementen in het interieur zoals een kelder met opkamer en enkele bedstedes in de boerderij en een oorspronkelijke waterstookplaats in het boenhok. De boerderij met het boenhok vormt samen met de naastgelegen wagenschuur en waardevol complex binnen de boerderijstrook langs Rietveld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512636
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lagerwoerd: langhuisboerderij in Woerden

Lagerwoerd: wagenschuur

Rietveld 92
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 2 Rechts (noordoostzijde) van de boerderij staat een WAGENSCHUUR onder een afgewolfd zadeldak gedekt met in p..

Boerderij met woonhuis en stal gedekt door een rieten wolfdak

Rietveld 90
Woerden
Monumentale boerderij, gedateerd 1679. Woonhuis en stal gedekt door een rieten wolfdak. In de puntgevel van het woongedeelte, dat rechts een..

Boerderij "Voorbreed"

Rietveld 128
Woerden
BOERDERIJ "Voorbreed". In oorsprong 17e eeuwse boerderij van het krukhuistype onder rieten wolfdak; tuitgevel aan rechterzijde; gecementeerd..

Hoeve "Rietveld", boerderij onder rieten wolfdak. Puntgevel met vlechtingen

Rietveld 68
Woerden
Hoeve "Rietveld". 18e eeuwse boerderij onder rieten wolfdak. Puntgevel met vlechtingen.

Kop en Hagen: herenhuis

Rietveld 36
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 Het centraal in de tuin gesitueerde blokvormig neoclassicistisch HERENHUIS, gebouwd in 1857-1858, bestaat u..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lagerwoerd: langhuisboerderij in Woerden