Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop en Hagen: koetshuis in Woerden

Kasteel Buitenplaats

Rietveld 36
3443XC Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1857-1858


Beschrijving van Kop en Hagen: koetshuis

Omschrijving complexonderdeel 2 Rechtsachter (noordoostzijde) het hoofdgebouw is het KOETSHUIS gesitueerd. Het is een bakstenen pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen, met de nok evenwijdig aan de weg en voorzien van gesneden windveren en gootlijst. Rondom zijn sierankers aangebracht. Tegen de achtergevel met deur is een houten aanbouw met lessenaarsdak geplaatst. De voorgevel (zuidzijde) is symmetrisch ingedeeld met in het midden een dubbele getoogde deur voorzien van een gepleisterde paneelomlijsting en met aan weerszijden een halfrond gietijzeren roedenvenster. De dubbele deur geeft toegang tot het koetshuis met een originele houten tuigagekast geschilderd in pasteltinten. De linkerzijgevel bevat twee vensters op de begane grond en een groot stolpvenster op de zolderverdieping. In de rechterzijgevel is de ingang tot de paardenstal met drie negentiende eeuwse (van elders afkomstige) paardenboxen. Waardering complexonderdeel 2 Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering, voorts vanwege waardevolle interieurelementen als tuigagekast en paardenboxen. Tenslotte van belangrijke ensemblewaarde in samenhang met het hoofdgebouw en de omringende tuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512634
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop en Hagen: koetshuis in Woerden

Kop en Hagen: herenhuis

Rietveld 36
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 Het centraal in de tuin gesitueerde blokvormig neoclassicistisch HERENHUIS, gebouwd in 1857-1858, bestaat u..

Fabrieksschoorsteen

Pannenbakkerijen 1
Woerden
Inleiding Op het terrein van de dakpannenfabriek KDN staat temidden van de verschillende bedrijfshallen een hoge gemetselde schoorsteen. De..

Hoeve "Rietveld", boerderij onder rieten wolfdak. Puntgevel met vlechtingen

Rietveld 68
Woerden
Hoeve "Rietveld". 18e eeuwse boerderij onder rieten wolfdak. Puntgevel met vlechtingen.

Boerderij met woonhuis en stal gedekt door een rieten wolfdak

Rietveld 90
Woerden
Monumentale boerderij, gedateerd 1679. Woonhuis en stal gedekt door een rieten wolfdak. In de puntgevel van het woongedeelte, dat rechts een..

Lagerwoerd: langhuisboerderij

Rietveld 92
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ met detaillering in neorenaissancetrant bestaat uit een voor- en een achterhuis, ieder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop en Hagen: koetshuis in Woerden