Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Machinegebouw van de watertoren in Woerden

Nijverheid Industrie

Oostsingel 1 b
3441GB Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1906
Architect: Jan Schotel


Beschrijving van Machinegebouw van de watertoren

Omschrijving complexonderdeel 2 Het MACHINEGEBOUW met detaillering in art-nouveautrant is gebouwd in 1906 naar ontwerp van J. Schotel. Het heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag. Het voorste, iets bredere gedeelte, heeft een zadeldak gedekt met grijze bouletpannen met evenwijdige nok, tussen tuitgevels, die bekroond worden door gemetselde kantelen met een keperboogvormige afsluiting. Het achterste iets smallere en later aangebouwde deel heeft een plat dak en is onderkelderd. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staandverband, platvol gevoegd of met gesneden voegen, voorzien van natuurstenen elementen en horizontale banden van rode rijnsteen. De voorgevel (zuidzijde) is symmetrisch ingedeeld. Binnen een lichtrisalerende middenpartij voorzien van natuurstenen aanzetstenen en tuitvormige gevelbeeindiging, bevindt zich in een verdiept portaal de ingang onder een natuurstenen latei. Aan weerszijden hiervan is binnen een verdiept gevelveld een getoogd gietijzeren kozijn met roeden aangebracht. In de zijgevels bevinden zich binnen een verdiept veld twee gietijzeren vensters onder een ontlastingsboog en verdiept boogveld. De vensters in de linkerzijgevel hebben onderin een draairaam. In de topgevels is een gietijzeren roosvenster geplaatst. Da achtergevel is blind. Gelet op het metselwerk bevond zich hier oorspronkelijk een venster. In de rechterzijgevel van de aanbouw zijn twee gietijzeren zesruitsvensters aangebracht. In de linkerzijgevel is een moderne vensterpartij gemaakt. Hier bevond zich oorspronkelijk een stalen toegangsdeur. Waardering complexonderdeel 2 Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een machinegebouw bij de watertoren, alsmede vanwege detaillering in art nouveautrant. Het machinegebouw vormt samen met de watertoren een waardevol complex aan de Oostsingel langs de Binnengracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512631
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Machinegebouw van de watertoren in Woerden

Watertoren:

Oostsingel 1a
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 De WATERTOREN gebouwd in 1906 in neorenaissance- en art nouveautrant naar ontwerp van J. Schotel, staat op ..

Lutherse Kerk

Jan de Bakkerstraat 13
Woerden
Lutherse Kerk. Rechthoekig, pseudobasilicaal kerkgebouw van drie beuken, gescheiden door slanke ronde zuilen met lijstkapitelen, gebouwd bli..

Pand met verdieping en schilddak

Rijnstraat 11
Woerden
Pand met verdieping en schilddak. In de gepleisterde gevel twee verdiepingsvensters met halve kruiskozijnen en luikjes, 17e eeuw.

Poortgebouw Oude Algemene Begraafplaats Hoge Wal

Hogewal
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 2 Het gepleisterde neoclasscistische POORTGEBOUW van de algemene begraafplaats staat direct aan de weg. Het i..

Algemene Begraafplaats

Hogewal
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 1 De AANLEG bestaat uit een vijfzijdig vooruitspringend en verhoogd terrein, aan drie zijden omringd door wat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Machinegebouw van de watertoren in Woerden

Foto's (1)